identiteit

Hoe blijf je jezelf in een wereld vol influencers?

Gepubliceerd op: 30 november 2023

Life

Er is meer in het leven dan studeren. Wekelijks publiceren we een artikel met informatie die op of buiten school belangrijk voor je kan zijn. Dit keer: hoe ga je om met sociale status in een wereld waarin influencers de wet lijken te bepalen?

Summa College Life omgaan met sociale status en influencers nieuws

Enig idee wat Dylan Haegens, Addison Rae en Emma Chamberlain met elkaar gemeen hebben? Precies: het zijn populaire influencers. Kans is groot dat je hun naam wel eens op TikTok of YouTube voorbij hebt zien komen, of ze misschien zelfs wel volgt. 

Het lijkt tegenwoordig wel alsof sociale status wordt bepaald door het aantal volgers op Instagram, likes op TikTok en retweets op X/Twitter. Als jongere ontkom je haast niet aan influencers die voor jou bepalen wat leuk en hip is en dat je daar – of je nou wil of niet – in mee moet gaan. Maar hoe ga je om met sociale status in een wereld waarin influencers de wet lijken te bepalen? 

Bedenk wat jou echt gelukkig maakt

In een wereld waarin influencers worden geprezen om hun lifestyle, mode en reizen, is het belangrijk om je te beseffen dat jouw waarden en interesses net zo waardevol zijn. Neem de tijd om te reflecteren op wat jou echt gelukkig maakt en waar je passie ligt. Je zult merken dat echte voldoening voortkomt uit het najagen van je eigen dromen, niet die van anderen. 

Wees kritisch over social media 

Social media hebben voor- en nadelen. Hoewel het geweldige kansen biedt om te verbinden en jezelf uit te drukken, kan het ook leiden tot onrealistische vergelijkingen en een negatief zelfbeeld. Wees kritisch over wat je ziet en onthoud dat social media vaak het glanzende laagje van het echte leven weergeeft. Het aantal volgers of likes mag nooit bepalen hoeveel je jezelf waard vindt. 

Ontwikkel jezelf 

Probeer influencers niet 1 op 1 na te doen, maar concentreer je op je eigen persoonlijke groei. Neem de tijd om nieuwe vaardigheden te leren, boeken te lezen en te groeien als individu. Deze zelfontwikkeling geeft je niet alleen meer voldoening, je onderscheidt je hiermee ook op social media. Dit maakt je uniek op de platformen. 

Omring jezelf met positieve invloeden 

Kies zorgvuldig met wie je je tijd en energie deelt. Omring jezelf met vrienden en mentors die je aanmoedigen om jezelf te zijn en je doelen na te streven. Met deze positieve invloeden bouw je zelfvertrouwen op. Dit helpt je om je sociale status te definiëren op basis van wat echt belangrijk is. 

Investeer in échte ontmoetingen 

Terwijl je met social media duizenden verbonden kunt zijn met duizenden mensen tegelijk, zijn echte, diepgaande relaties cruciaal voor een gevoel van sociale status en welzijn. Investeer in persoonlijke ontmoetingen en diepgaande gesprekken. Echte connecties zijn veel waardevoller dan oppervlakkige likes. 

Vind een balans tussen online en offline 

Het is belangrijk om een evenwicht te vinden tussen je online en offline leven. Geniet van de voordelen van social media, maar vergeet niet om de echte wereld te omarmen. Ga naar buiten, beleef avonturen, maak herinneringen en laat je niet gevangennemen door het scherm van je telefoon. 

 

Kortom, het omgaan met sociale status in een wereld van influencers, draait om het vinden van je eigen pad. Laat je niet beïnvloeden door de schijnwereld van social media maar investeer in jezelf, ontwikkel echte relaties en wees trouw aan je eigen waarden en interesses. Jij bent uniek en waardevol, ongeacht het aantal volgers dat je hebt. 

Wil je meer weten over deze informatie of hier met iemand over praten? Neem dan contact op met jouw mentor of iemand anders die je vertrouwt en waar je open je verhaal kunt doen. 

 

 


 

Summa College Life Inge klein

Dit artikel is geschreven door

Inge de Wit
Communicatie, Summa College

Wil je mij mailen? Dat kan via content@summacollege.nl

 


Wil je meer van dit soort verhalen? Volg Summa op Insta of bekijk de Life pagina.

 

 

 

 

 

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag