identiteit

Hoe ga jij om met sociale druk van vrienden?

Gepubliceerd op: 31 december 2023

Life

Er is meer in het leven dan studeren. Wekelijks publiceren we een artikel met informatie die op of buiten school belangrijk voor je kan zijn. Dit keer: wat je kunt doen om op een gezonde manier met sociale druk om te gaan.

Summa College Life omgaan met sociale druk nieuws

Je herkent het misschien wel: je bent met een paar vrienden op stap en er wordt flink gelachen, gedronken en gekletst. Ondanks dat je je uitstekend vermaakt, weet je dat het slimmer is om naar huis te gaan. Je hebt immers morgenvroeg een belangrijk sporttoernooi waar je uitgerust voor wilt zijn. Maar je vrienden blijven maar - onder het mom van “eentje nog” - op je inpraten dat je echt nog even moet blijven. Uiteindelijk vertrek je pas diep in de nacht… 

Dit is nou een typisch voorbeeld van sociale druk: een veelvoorkomend fenomeen waar veel jongeren tussen de 18 en 25 jaar mee te maken hebben. Het kan variëren van subtiele opmerkingen tot directe invloed op jouw beslissingen en gedrag. Hoewel het normaal is om de mening van vrienden te waarderen, is het belangrijk om je eigen authenticiteit (wat wil ik zelf) en welzijn (wat is goed voor mezelf) te behouden. Hoe ga je op een gezonde manier met sociale druk om en blijf je trouw aan jezelf? Wij geven je tips: 

 

1. Ken je eigen waarden en grenzen 

Neem de tijd om na te denken over wat voor jou belangrijk is in het leven. Welke waarden en normen wil je naleven? Door je bewust te zijn van je eigen grenzen en principes, kun je beter beoordelen welke invloeden wel of niet bijdragen aan je persoonlijke groei. 

2. Communiceer open en eerlijk 

Praat met je vrienden over je gedachten en gevoelens. Als ze begrijpen waarom je bepaalde keuzes maakt, zullen ze wellicht minder geneigd zijn om druk op je uit te oefenen. Op deze manier kunnen ze ook beter rekening houden met jouw standpunten. 

3. Wees zelfverzekerd 

Zelfvertrouwen is een krachtig hulpmiddel om sociale druk te weerstaan. Geloven in jezelf en je keuzes maakt het gemakkelijker om nee te zeggen als iets niet goed voelt. Onthoud dat je het recht hebt om je eigen pad te volgen, ook als dat verschilt van wat anderen doen. 

4. Kies je vrienden zorgvuldig 

Breng tijd door met vrienden die je accepteren zoals je bent en je aanmoedigen om jezelf te zijn. Vermijd relaties die je voortdurend onder druk zetten om te veranderen of keuzes te maken waar je niet achter staat. 

5. Leer nee zeggen 

Het is oké om nee te zeggen als iets niet goed aanvoelt voor jou. Leer assertief te zijn zonder anderen te kwetsen. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: "Bedankt voor het aanbod, maar ik denk dat ik iets anders ga doen." 

6. Zoek steun buiten je vriendengroep 

Praat met familieleden, mentoren of andere vertrouwenspersonen over de uitdagingen waar je mee te maken hebt. Soms kunnen zij een ander perspectief bieden en je helpen om beter met sociale druk om te gaan. 

7. Focus op persoonlijke groei 

Richt je aandacht op je eigen doelen en interesses. Als je bezig bent met je eigen ontwikkeling, zul je minder vatbaar zijn voor de druk om anderen na te doen.

8. Maak bewuste keuzes 

Voordat je een beslissing neemt, overweeg zorgvuldig de mogelijke gevolgen en hoe die passen bij je waarden en doelen. Het nemen van weloverwogen beslissingen helpt je om meer zelfvertrouwen te krijgen en weerstand te bieden aan negatieve sociale invloeden. 

 

Blijf jezelf! 

In een wereld waarin sociale druk soms overweldigend kan zijn, is het er belangrijk om je authenticiteit (je eigenheid) te behouden. Het erkennen van je eigen waarden en zelfverzekerd zijn in je keuzes, zijn belangrijke stappen in de richting van een gezond en zelfbewust sociaal leven. Onthoud dat je het recht hebt om je eigen weg te kiezen en te streven naar een leven dat trouw is aan wie je echt bent.  

Wil je meer weten over deze informatie of hier met iemand over praten? Neem dan contact op met jouw mentor of iemand anders die je vertrouwt en waar je open je verhaal kunt doen. 

 


Summa College Life Inge klein

Dit artikel is geschreven door

Inge de Wit
Communicatie, Summa College

Wil je mij mailen? Dat kan via content@summacollege.nl

 


Wil je meer van dit soort verhalen? Volg Summa op Insta of bekijk de Life pagina.

 

 

 

 

 

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze