'Ik gun iedereen een VIA jaar'

Gepubliceerd op: 20 maart 2024

Onderwijs

Kies ik wel de juiste opleiding? Wil ik de rest van mijn leven dat beroep uitoefenen? Wat vinden mijn vrienden van mijn studie? Keuzestress! Veel jongeren hebben er last van. Zo ook de nu 18-jarige Sam Swaanen uit Vessem.

Summa College VIA interview Sam Swaanen nieuws

Ze was net 16 jaar toen ze haar vmbo-t diploma in haar zak stak. Ze worstelde met het kiezen van de voor haar juiste studierichting. De mening van anderen liet ze daarbij zwaar meewegen, waardoor ze steeds meer ging twijfelen. “Ik wist echt niet waar ik moest beginnen", zegt Sam. "Werken bij de douane leek me wel leuk. Maar daar hield het wel mee op. Ik had zoveel keuzestress dat ik me te laat aanmeldde bij het Summa College en daardoor naar Tilburg moest uitwijken. Het werd uiteindelijk de opleiding Beveiliging. Alle kleding en boeken waren al besteld, maar ik ben nooit gestart. Ik viel uit.”

Spanningen

Haar ouders snapten er helemaal niets van. “Dat zorgde thuis voor heel wat spanningen. Ze hadden wel gezien dat ik het moeilijk had, maar ik vond het toen heel lastig om ze toe te laten, mijn twijfels met hen te bespreken. Terwijl zij alleen maar wilde dat ik gelukkig was en lekker in mijn vel zat”, aldus Sam.

Verademing

Via de decaan van haar oude middelbare school kwam Sam bij het traject Via van Summa Plus terecht. “Dat was voor mij een verademing. Ik gun iedereen een VIA jaar. Wat weet je nu als je zestien jaar oud bent. Je moet zo’n grote keuzes maken. Voor mij gaf dit een enorme druk. Ik werd steeds onzekerder en had echt het gevoel dat ik het allemaal zelf moest doen. En daardoor kwam ik steeds meer in een neerwaartse spiraal terecht.”

Grenzen opzoeken

Het VIA programma van Summa Plus is gericht op persoonlijke ontwikkeling en het ontdekken van je sterke punten. “Voor mij was dit écht een keerpunt. Door de VIA opleiding kreeg ik de kans om mezelf beter te leren kennen, mijn interesses te verkennen en mijn eigen pad te volgen zonder me  te laten beïnvloeden door anderen. Je zoekt je eigen grenzen op. En daardoor ben ik enorm gegroeid. De VIA opleiding heeft me geholpen mijn zelfvertrouwen terug te vinden en me te richten op wat echt belangrijk voor me is”, vertelt Sam.

Op mijn plek

Na een jaar van zelfontplooiing en groei heeft Sam nu vol overtuiging zelf besloten om de opleiding Handhaving, Toezicht & Veiligheid te volgen bij het Summa College. “Ik zit helemaal op mijn plek. Ik ben nog wel altijd gevoelig wat anderen van me vinden, dat is en blijft een valkuil. Maar ik ben me er nu wel bewust van”, benadrukt ze. Als ze in haar uniform op straat loopt, heeft ze geen last van de reacties van ‘burgers’. “Nee, dat vat ik niet persoonlijk op. Mensen hebben het tegen het uniform, niet tegen mij. Wel grappig dat ik me hier makkelijk voor afsluit”, lacht ze. 

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze