'Ik wil de wereld beter maken via vechtsport’

Gepubliceerd op: 14 december 2022

Onderwijs

Eindhovenaar Sem Wacanno liep vast bij de hbo-studie toepaste psychologie. Pakweg een jaar geleden koos hij voor de gloednieuwe Start-Up School. Nu ontwikkelt hij zich op een verrassend praktische manier tot ondernemer. “Ik help mensen met vechtsport de wereld beter te maken.”

Summa College - Start-up School - Sam Wacamo - microlab

Toegegeven. Het was niet zijn eigen idee. Sterker nog. De vader van vriendin Pascalle had in de krant gelezen over de nieuwe Start-Up School. “Ik was meteen enthousiast", vertelt Sem Wacanno (21) uit Blixembosch in Eindhoven-Noord. “Dit leek mij meteen een natuurlijke manier om van mijn hobby, vechtsport, een bedrijf te maken.”

Sem kijkt even om zich heen in een gemeenschappelijke ruimte van het Microlab op Strijp-S waar de Start-Up School, onderdeel van het Summa College, huist. “Dit is een inspirerende omgeving", zegt hij. “Het barst hier van activiteit. In het Microlab zitten veel creatieve bedrijfjes, vaak eenpitters. Omdat school onder meer verbinding met ondernemers zoekt, kunnen we veel van onze directe omgeving leren.”

Regels en lesboeken

Geboren en getogen in Woensel ging Sem haast vanzelfsprekend naar het Stedelijk College. Hij begon op havo, maar kwam uiteindelijk op de mavo terecht. “Ik had al op jonge leeftijd moeite met stereotype scholen, de regels, de lesboeken, het almaar moeten … Daarom koos ik na de mavo voor het Novalis College (vrije school) om mijn havo-diploma te halen. Ik was daar als een vis in het water.” Toegepaste psychologie bij Fontys leek een inspirerende studie.

“Hoewel meer vrijheden, liep ik weer tegen regels, veel regels aan", vertelt Sem. “Ik zat mede daardoor niet goed in mijn vel. Mijn studiebegeleider bood gelukkig veel steun. Petje af. En zo kwam ik terecht bij de vechtsport als uitlaatklep. Dat ben ik toen heel intensief, veel meer dan vroeger, gaan beoefenen. Ik knapte er van op.” Het ging zo goed dat hij later de kleinzoon van zijn spiritueel coach bij Fontys mocht begeleiden. “De jongen had erg te lijden onder de scheiding van zijn ouders. Eigenlijk was hij mijn eerste klant.”

Taekwondo

Vechtsport was niet nieuw voor de Eindhovenaar. “Op mijn tiende deed ik al Taekwondo", vertelt hij. Later deed Sem ervaring op met onder meer boksen, Jiujitsu en Wing Chun, een variant op Kungfu. Zo kwam Wacanno op het idee om een vechtsportschool te beginnen. “Momenteel geef ik bokslessen bij de Wing Chun Federatie in Eindhoven.” Een ding dat hij de afgelopen jaren heeft geleerd is dat vechtsport spiritueel therapeutisch werkt. “Het geeft mensen rust, tegelijk ook een uitlaatklep.”

Dus toen zijn Lieshoutse ‘schoonvader’ vorig jaar met het idee kwam om naar de Start-Up School te gaan, en zijn vriendin zich óók aanmeldde, was de keuze snel gemaakt. “Ik heb er geen greintje spijt van", vertelt Sem. “In tegenstelling tot de Fontys-studie is dit veel dóen. Ik krijg hier zoveel energie. Ik kon het me vroeger echt niet voorstellen, maar ik kom hier zelfs in het weekend terug om klussen af te maken. Dit jaar, we zijn in februari begonnen, ging vanzelf. Heel natuurlijk. Dat komt deels door de omgeving, maar ook de filosofie van de school: Planet, People, Profit. De wereld een beetje beter maken, dat sluit erg aan bij mijn mindset.”

Dagelijks trainen

Sem traint dagelijks. “Dat heeft me geholpen. Ik voel me weer waardevol", zegt hij. De studenten van de Start-Up School krijgen niet alleen begeleiding van docenten, maar ook van een personal coach. “Die heeft me geïnspireerd. Vechtsport is geen bevlieging of zo. Ik wil graag verder gaan. Met het opbouwen van een bedrijf. Met de sport. En met het helpen van mensen. Eigenlijk leer ik van mijn coach om mijn talenten te ontdekken en te benutten. Om zelf ook een coach te worden. En dat vind ik erg waardevol.”

Bij de Start-Up School begint in februari weer een nieuw studiejaar. Sem Wacanno is een van de studenten op 22 december die belangstellenden tijdens een informatiebijeenkomst in het Microlab vertelt over de opleiding.

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag