Duurzaamheid
In het kort: duurzaamheid
Gepubliceerd op: 01 maart 2024
Er is meer in het leven dan studeren. Wekelijks publiceren we een artikel met informatie die op of buiten school belangrijk voor je kan zijn. Dit keer: wat is duurzaamheid en wat moet jij ermee?
Duurzaamheid. Een woord dat heel vaak voorbijkomt, maar wat een beetje vaag blijft als je erover nadenkt. Wanneer iemand het over duurzaamheid heeft, kan het over veel verschillende dingen gaan. Bijvoorbeeld over het milieu en klimaat, zuinig omgaan met grondstoffen en energie, een goede balans in dieren & natuur... Eigenlijk kun je dus zeggen dat duurzaamheid een gezond evenwicht is tussen mens, milieu en economie zonder dat we de aarde uitputten. Met duurzaamheid proberen we de aarde leefbaar te houden voor mensen, dieren en planten.
Jouw CO2-voetdruk: 9000 kilo per jaar!
Vaak wordt er al snel gedacht dat het geen zin heeft als één persoon zijn of haar gedrag verandert. Dat heeft het dus wel. Als voorbeeld de CO2-voetafdruk. De CO2-voetafdruk is een berekening van de uitstoot van broeikasgassen waarmee je de impact die je hebt op het milieu kunt uitrekenen. In die CO2-voetdruk is alles meegenomen, denk aan het dagelijks vervoer, eten, kleding, energie in huis en alle nieuwe dingen die je ieder jaar koopt. Wist je dat de CO2-voetafdruk van één persoon gemiddeld 9000 kilo per jaar is? Voor jouw beeld: dat zijn dus drie (vrouwtjes)olifanten! Als we dat nou eens verminderen, maak je al een mega impact!
Wat kun jij doen?
Ik hoor je denken: ‘Oké, leuk die theorie, maar wat kan ik er dan aan doen?’. Nou, een heleboel! Ik zal hieronder een aantal dingen voor je opsommen waarmee je meteen aan de slag kan.
Reizen
Reizen heeft een flinke impact op het milieu. Tóch even die fiets pakken in plaats van de brommer of auto. Extra voordeel: je doet meteen een work-out!
Zuinig met energie
Veel energie verbruiken in- en rondom huis maakt ook een impact. Probeer daar eens wat zuiniger mee om te gaan. Denk aan:
- Minder lang douchen
- Koud? Pak een warme trui in plaats van de verwarming hoger te zetten!
- Doe het licht uit in kamers waar niemand is.
- Draai je wel eens een wasje? Droog de was dan op een droogrek in plaats van de wasdroger aan te zetten.
Afval scheiden
Per gemeente kan het verschillen welk afval je moet scheiden. Restafval, gft–afval (groente-, fruit- en tuinafval), of papier scheiden is een goed begin!
Koop duurzaam óf hergebruik het
Ook met het kopen of hergebruiken van spullen kun je een impact maken.
- Hoe langer je met een product kunt doen, hoe beter.
- Kijk eens naar het keurmerk als je iets koopt: als iets duurzaam is geproduceerd, staat dit er vaak ook op. Bijvoorbeeld het Fairtrade-keurmerk.
- Wil je van iets af? Sta dan eens stil of het nog elders gebruikt kan worden. Kleding kun je verkopen of naar een inzamelpunt brengen. Oude meubels kun je laten ophalen door de kringloopwinkel. En als je restjes over hebt van een maaltijd, kun je die de volgende dag gebruiken in een nieuw recept.
- Heb je iets nodig? Ook hierbij geldt: misschien is er wel iemand die er juist vanaf wil. Kijk eens of je tweedehands iets kunt scoren. Denk aan Marktplaats, een kringloopwinkel of bijvoorbeeld Vinted als het gaat om kleding.
Ga je ervoor?
Hopelijk heb je met deze tips & tricks voldoende inspiratie om aan de slag te gaan. Ik ben héél benieuwd hoeveel jij jouw CO2-voetafdruk gaat verminderen! Hopelijk worden die drie (vrouwtjes)olifanten een stuk minder!
Dit is natuurlijk nog lang niet alles
Zit je ergens mee waar je geen antwoord op kunt vinden? Praat dan eens met iemand waarmee je een klik hebt, op school of daarbuiten. Je kunt ook mailen naar content@summacollege.nl. Wellicht help je daar niet alleen jezelf mee, maar ook anderen als we het onderwerp op deze pagina kunnen zetten.
Dit artikel is geschreven door
Celeste Koenen
Communicatie, Summa College
Wil je mij mailen? Dat kan via content@summacollege.nl
Wil je meer van dit soort verhalen? Volg Summa op Insta of bekijk de Life pagina.
Maak kennis
Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!
Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzecoaches. We helpen je graag op weg.