Iris Versteden 4e plek internationale koffiewedstrijd

Gepubliceerd op: 29 juni 2023

Onderwijs

Iris Versteden volgt de opleiding Zelfstandig werkend gastvrouw bij het Summa College en nam deel aan de Belgian Junior Coffee Ambassador (BCJA) wedstrijd. Daar wist ze met haar vakkennis en bevlogenheid de vierde plek in de wacht te slepen! Een bijzondere prestatie, aangezien ze een half jaar ervoor nog cocktails interessanter vond dan koffie. Hoe is dit zo gelopen?

Summa College Gastvrouw Iris Versteden koffiewedstrijd BCJA nieuws

Aanstekelijk enthousiasme docent

“Ik heb mijn Gastvrouw-diploma niveau 2 behaald bij De Rooi Pannen en ben toen gaan werken bij Lovano in Veldhoven”, zegt Iris. “Daar ontmoette ik docent Maike Looijenga die me tipte over de niveau 3 opleiding. Eens in de week naar school en echt voor mezelf dit diploma halen, dat sprak me aan. Zo ben ik bij het Summa College terecht gekomen. Tijdens mijn studie kwam mevrouw Looijenga opnieuw met een tip: neem eens deel aan deze BJCA wedstrijd. Ik had nog niet zo veel met koffie, ik vond cocktails veel interessanter. Maar door mezelf erin vast te bijten, heb ik er ontzettend veel van geleerd. Zo veel, dat ik de vierde plek (van 17 deelnemers) heb weten te bemachtigen.”

Internationaal succes

De Belgian Junior Coffee Ambassador wedstrijd bestaat sinds 2013 en voor het tweede jaar mochten nu ook buitenlandse studenten eraan deelnemen. Als student mag je maar één keer deelnemen, dus het is alles of niets. “Als je daar staat, met alle ogen op je gericht, dan wordt het spannend. Ik moest een cappuccino en een espresso maken terwijl de juryleden met hun neus erbovenop in hun boekje aantekeningen maken, heel intens. Gelukkig had ik veel geoefend met mijn docent.”

Presentatie van vakkennis

De wedstrijd bestaat uit meer dan even koffie zetten. “Elke deelnemer geeft een show van 10 minuten. Daarin ging ik koffie zetten op de ouderwetse manier, met een kleine bonenmaler. Welke bonen je daarvoor gebruikt, de blend en hoe die gebrand zijn en de maalgraad, dat bepaalt de smaak. Het maakt zelfs uit welk water je toevoegt. We mochten werken met vier bonen van Koffie Rombouts. Vooraf ga je veel uitzoeken, uitproberen en proeven. Ik koos voor bonen uit Myanmar. Tijdens de wedstrijd had er een heel verhaal bij, waar boon vandaan komt, hoe die geplukt en  gewassen wordt. Dat viel in de smaak.”

Onvergetelijke ervaring

De beste vier deelnemers van de BJCA wedstrijd vielen in de prijzen. De eerste drie waren na de eerste show nog niet klaar. “De wedstrijddag werd afgesloten met een diner. Tijdens dat diner moesten de deelnemers op plek 1 t/m 3 nog koffie zetten, terwijl ik al lekker achterover kon leunen. Het waren overigens terechte winnaars, ze waren ontzettend goed voorbereid en staken er met kop en schouders bovenuit. Daar was niet tegenop te boksen. Met de vierde plek ben ik erg tevreden, het was een dag om nooit te vergeten. Als prijs kreeg ik een goodiebag met een koffieautomaat van Koffie Rombouts en 5 pakken koffiepads.” De onverwachte winst: “een half jaar geleden dronk ik nog koffie met melk, maar nu vind ik zwart veel lekkerder!”

Summa College Gastvrouw Iris Versteden koffiewedstrijd BCJA sfeer 1

Summa College Gastvrouw Iris Versteden koffiewedstrijd BCJA sfeer 2

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag