“Je móét Engels praten”

Gepubliceerd op: 19 maart 2018

Onderwijs

Wow! Serena liep vijf maanden stage in Amerika. Lees mee over haar ervaringen.

Summa Zakelijke dienstverlening - Marketing & Communication specialist - Je moet Engels praten

“Ik was laat met mijn aanmelding voor de opleiding Medewerker marketing en communicatie. In Zeeland, waar ik woonde, zat de opleiding al vol. Mijn vader werkt in Helmond en heeft daar een appartement waar ik terecht kan, dus zocht ik naar een opleiding daar in de buurt. Ik vond ‘m bij het Summa College. Deze school reageerde binnen 24 uur en had gelukkig nog plaats. Deze school voelde goed. Ik zit inmiddels in het tweede jaar en het bevalt heel goed. Ik vind deze school echt heel leuk en heb gewoon zin om er naartoe te gaan. Eerder volgde ik ergens anders de opleiding Grafisch ontwerpen. Dat was ook heel leuk, maar ik zag het mezelf niet m’n hele leven doen. Ik had niet het idee dat ik daar eruit kon halen wat in mij zit. Ik snakte naar huiswerk; naar echt leren.”

Andere kant van de wereld

“Vanaf het moment dat ik hoorde dat ik naar het buitenland kon om daar stage te lopen, wist ik dat ik dat ging doen. Het maakte me niet uit waar naartoe. Eerst wilde ik met een klasgenootje naar Barcelona gaan. Maar toen kwam mijn oom naar Nederland. Hij heeft een bedrijf in Amerika en vroeg ‘Waarom kom je niet naar mij?’. Het kostte me een maand of zeven om mijn visum enzo te regelen. Ik vond ’t allemaal heel spannend, maar het was ’t helemaal waard. Ineens zat ik aan de andere kant van de wereld, in een hele andere cultuur. Ik woonde vijfenhalve maand bij mijn oom en tante en twee nichtjes in Corona, ongeveer een uur buiten Los Angeles.”

Engels praten

“Het daar zijn en de cultuur vond ik het meest leerzaam. Je móét Engels praten. In het begin was ik daar best zenuwachtig voor. Ik was bang om vragen te krijgen die ik niet zou kunnen beantwoorden, maar dat viel heel erg mee. Na een paar telefoontjes wist ik de standaard vragen wel. Ik heb er veel geleerd over hoe het bedrijfsleven in elkaar zit. Het bedrijf van mijn oom omvat een appartementencomplex en een bedrijf in gevelbouw. Ik heb onder andere een concurrentie-onderzoek gedaan voor de appartementen. Wat ik wel gek vond: je mag concurrenten daar gewoon zwart maken. Zelf vind ik dat een beetje lullig. Ik denk dan ‘ga gewoon uit van je eigen kracht’. Maar iedereen doet ’t daar.”

Met je cheques naar de bank

“Wat me ook opviel aan het land is dat er nog heel veel op papier gebeurt. Ze doen wel alles digitaal, maar printen de projecten vervolgens uit en stoppen ze in een archief. Ik had verwacht dat ze daar wel een paar stappen in vooruit waren. Ook de uitbetaling gebeurt nog met cheques. Je moet dan naar de bank om het geld op je rekening te laten zetten. Ik kreeg per dag uitbetaald.”

Overdreven vrolijk en gemaakt aardig

“Voor een paar projecten van het bedrijf ben ik vijf dagen in New York geweest. Dat was super. Amerikanen leven heel anders. Ze zien elkaar op het werk of op de sportclub en leren zo nieuwe mensen kennen. In het begin had ik moeite met het overdreven vrolijke en gemaakte aardig-zijn. Het is een beetje nep, maar het went. Ik heb ook vrijwilligerswerk gedaan: ik gaf twee avonden per week voetbaltraining aan kinderen van vier tot zes jaar bij de YMCA. Verder deed ik lekker Amerikaanse dingen als fast food eten, naar een ijshockey- en basketbalwedstrijd gaan en paardrijden in een middeleeuws dorp.
We hebben ook nog moeten vluchten voor bosbranden die grensden aan onze enorme tuin. Gelukkig was het nog wel ver genoeg weg, maar we moesten wel onze spullen pakken en ik heb er slecht van geslapen. Een paar dagen voordat ik wegging was er nog een aardbeving van 4.2 op de schaal van Richter. Daar werd ik wakker van.”

Uitdagende baan

“Na deze opleiding wil ik graag naar het hbo voor de opleiding E-commerce. Een uitdagende baan in de online marketingwereld lijkt me het leukst. Die wereld beweegt en groeit zo snel; ik vind ’t interessant om dat te blijven volgen. Ook heb ik veel aan mijn achtergrond in het grafisch ontwerpen. Ik vind de combi leuk en wil nog veel leren.”

Serena Hendriksen, opleiding Medewerker marketing en communicatie


Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag