Kampioenschap Brabant worstenbroodje bij Summa Brood & Banket

Gepubliceerd op: 09 februari 2023

Events

Verkiezing lekkerste Brabantse worstenbroodje

Op 15 februari is het Summa College in Eindhoven een waar walhalla voor de liefhebber van smakelijke worstenbroodjes. Tijdens een bijeenkomst wordt het lekkerste Brabantse worstenbroodje bekroond. Het traditionele product is allerminst oubollig, maar populair en in veel hedendaagse varianten beschikbaar.

EINDHOVEN - Bart Houben kijkt even heel serieus. In zijn bakkerij aan de Willemstraat in Eindhoven legt hij geconcentreerd de laatste hand aan een van zijn toppers: een veganistisch worstenbroodje. “Weet je”, zegt hij. “Het worstenbroodje is weer helemaal in. Zo hebben wij pakweg twintig varianten in ons assortiment.”

Het worstenbroodje hoort bij de Brabantse cultuur. Het past bij ons, zoals culinaire gerechten van sterrenchef Adrian Zarzo bij Eindhoven, Schrobbelèr bij Tilburg én Bossche Bollen bij 's-Hertogenbosch. Om maar iets te noemen. Niet voor niets besteedt Omroep Brabant jaarlijks uitgebreid aandacht aan de uitverkiezing van het lekkerste Brabantse worstenbroodje. Dat evenement wordt dit jaar op 15 februari bij Summa Brood & Banket aan de Sterrenlaan gehouden.

Geheim
“Het geheim van een authentiek Brabants worstenbroodje ….”, peinst docent Mark Wils van Summa Brood & Banket. “Dat zit ‘m toch echt in de combinatie van het juiste vlees en het broodje. Zo moet het gehakt heerlijk gekruid zijn. En het broodje, het deeg, niet te dik. Krokant, ja, dat heeft toch echt mijn voorkeur.”

Bij de uitverkiezing van het lekkerste Brabantse worstenbroodje wordt gestreden in categorieën als thuisbakkers, vmbo, mbo en beroepsbakkers. In de laatste groep viel vorig jaar Giel Vermeulen (oud-student Summa College) van Bakkertje Deeg in Heusden in de prijzen. Vader Lucas, óók bakker, is trots op Giel. “Haha, ons geheim ga ik niet verklappen”, zegt pa. “Maar laat ik het zo zeggen, wij gaan per definitie voor gemengd gehakt.”

Trends
Het worstenbroodje staat niet stil, laat bakker Bart Houben uit Eindhoven dag in dag uit zien. De zaken gaan zo goed dat hij met zijn personeel in Eindhoven en Veghel (in de zorgbakkerij van Hutten) een almaar toenemend aantal ambachtelijke, handgemaakte exemplaren maakt. “Als kind speelde ik altijd in de bakkerij van mijn vader in Eindhoven”, vertelt hij.

De basis voor een heuse bakkersdynastie werd jaren geleden door opa Willem in Eersel gelegd. “Ik koos echter niet voor het bakkersvak, maar voor marketing en communicatie. Via een omweg, toen ik een klant tijdens een evenement in Amsterdam wilde helpen met iets bijzonders, kwam ik alsnog in dit beroep terecht.”

In tegenstelling tot zijn vader en opa ging Bart tien jaar geleden niet als algemeen bakker, maar als gespecialiseerde worstenbroodjesbakker aan de slag. Sindsdien heeft hij een indrukwekkend assortiment ontwikkeld. “Het is doelgroepgericht, vanuit mijn gevoel.”

Menukaart
Zo bouwde hij een gevarieerde menukaart op. Natuurlijk staat er het traditioneel worstenbroodje op. “Maar voor mensen die geen varkensvlees eten, hebben we een halalbroodje”, vertelt hij. “Voor sporters maken we een variant met extra eiwitten. Voor mensen die kritisch zijn op suikers een koolhydraadbeperkt worstenbrood.” Houben heeft zelfs voor ouderen mensen een variant ontwikkeld.

Hij tilt het worstenbroodje naar een hoger niveau. Want in samenwerking met vier topchefs, onder meer sterrenkok Dick Middelweerd van de Treeswijkhoeve in Waalre, ontwikkelde hij evenveel nieuwe culinaire varianten. Dat zijn eigenlijk meer exclusieve gerechten, mooi gepresenteerd op een bord.

Niet oubollig
Mark Wils van Summa Brood & Banket: “Het geeft aan dat het worstenbroodje allerminst oubollig, voor bijvoorbeeld alleen de feestdagen, maar juist helemaal nú is. Thuis genieten we er dan ook regelmatig van.”

 

Beeld: Fotopersburo Bert Janssen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag