school

Karter Wout Kurstjens weer op topsnelheid

Gepubliceerd op: 07 februari 2024

Onderwijs

Stress, drukte en prestatiedrang kunnen een slopende combinatie vormen; zelfs voor de meest gedreven topsporter. Dat ondervond de negentienjarige karter Wout Kurstjens uit Esch twee jaar geleden aan den lijve. School, werk, intensieve trainingen en wedstrijden bleken te veel, waardoor hij in een neerwaartse spiraal terechtkwam. In een openhartig gesprek vertelt Wout over zijn traject. Hij worstelde zichzelf naar de overwinning. Hoe het VIA-traject en de Topsportregeling van het Summa College hem weer op het juiste spoor zetten.

“Mensen kunnen best wat stress aan en dat heb je ook nodig om te presteren. Maar het gaat mis wanneer je te veel en te lang onder druk staat.” Aan het woord is Wout Kurstjens. Zijn enthousiasme bij de start van de opleiding Autotechnicus bij Automotive op het Summa College in september 2021 werd overschaduwd door de druk van zijn drukke kartschema. De combinatie van school, werk, en intensieve trainingen eiste zijn tol en Wout voelde zich na verloop van tijd moe, leeg en ongelukkig. Hij stopte met zijn studie.

Juiste koers voor de toekomst

Zijn mentor stuurde hem door naar het VIA-traject; een programma van een jaar dat jongeren tussen de 15 en 20 jaar helpt bij het vinden van hun passie en hen begeleidt naar de juiste koers voor de toekomst. “Wat een verademing was dat. VIA heeft me zo ontzettend veel gebracht. Het belangrijkste is dat er nu een gezonde balans is tussen mijn opleiding en mijn passie: karten. Dat ik weer lekker in mijn vel zit”, benadrukt Wout.

In het VIA-traject kon Wout zijn gevoelens uiten en gerichte stappen zetten naar herstel. Hier ontdekte hij ook de Topsportregeling van het Summa College, waardoor hij zijn school- en sportverplichtingen nu beter kan combineren. “Dat geeft me ontzettend veel rust. Dankzij de topsportregeling kan ik presteren op school en op de kartbaan.”

Over trots heen stappen

Ondanks de vooruitgang erkent Wout het taboe rondom stress gerelateerde problemen. “Jongeren praten hier niet makkelijk over. Het voelt toch als falen. De druk in de samenleving is hoog; we willen perfect zijn. Het toegeven dat het even niet meer gaat, is dan ook best lastig. Je moet een drempel over, maar wat ben ik blij dat ik die drempel heb genomen!” Het jaar bij VIA bracht hem veel en hielp hem over zijn trots heen te stappen. “Ik heb veel over mezelf geleerd  en ben in veel opzichten gegroeid. Ik ben mentaal sterker geworden. Ook heb ik in alle rust, onder begeleiding, gekeken welke opleiding nu echt bij me past."

Technisch lego voor volwassenen

Wout heeft zijn plek gevonden in de opleiding Mechatronica en zit weer goed in zijn vel. “De opleiding is helemaal mijn ding én het kartseizoen gaat weer van start. Gelukkiger kun je me niet krijgen. Veel mensen kennen de opleiding niet, maar iedereen gebruikt mechatronica. Elke dag. Zonder mechatronica geen robots, geen drones, geen airbag, geen 3D-printer, en geen motortje voor in mijn kart. Makkelijk gezegd is het technisch lego voor volwassenen. Wie wil dat nu niet?”, lacht Wout. 

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag