Duurzaamheid

Klimaatpraat: wat jij écht moet weten!

Gepubliceerd op: 13 september 2023

Life

Er is meer in het leven dan studeren. Wekelijks publiceren we een artikel met informatie die op of buiten school belangrijk voor je kan zijn. Dit keer: wat moet je weten als je op jezelf gaat wonen?

Summa College Life klimaatpraat nieuws

Heb je het ook gemerkt? Overal om je heen hoor je mensen praten over het klimaat. Het lijkt wel het gespreksonderwerp van de eeuw! Van nieuwsberichten tot aan eindeloze scroll op social media. Zelfs je favoriete influencers praten erover. Maar wat houdt dat hele klimaatgedoe nu eigenlijk in? Chill, ik leg het je uit! 

Wat betekent het klimaat eigenlijk?  

Het klimaat is gewoon het gemiddelde weer over een periode van 30 jaar. Daarbij worden alle soorten weer in de mix gegooid: de temperatuur, de luchtvochtigheid, luchtdruk, wind, bewolking en zelfs die plensbuien die ons met z'n allen binnenhouden. Je kunt wel zeggen dat het een big deal is! 

En weet je wat het crazy maakt? Het klimaat is niet constant, het kan veranderen door allerlei dingen. Soms komt dat door wat wij mensen uitspoken, en soms gewoon door de natuur zelf. 

Hoe gaat het met ons klimaat?  

Nou, niet zo goed helaas. In het nieuws hoor je vast vaak over de "opwarming van de aarde”, en guess what? Dat heeft alles te maken met ons klimaat. In de laatste 130 jaar is de temperatuur van de aarde met één graadje gestegen! Dat lijkt misschien niet veel, maar geloof me, het heeft al impact. Bijvoorbeeld het zeeniveau: dat is met wel 20 centimeter omhoog gekropen. En dat heeft gevolgen; voor ons en onze thuisbasis, de aarde. 

Fabeltjes & Facts 

Sinds het klimaat een hot topic is, worden er ook veel fabels de wereld ingegooid. Maar we laten ons niet foppen! Hier zijn wat feitjes en fabels: 

Feit: CO2 gaat sky-high! Door menselijke acties zit er te veel CO2 in de lucht. Dat houdt warmte vast, en daardoor warmt de aarde op. 

Fabel: "Klimaatverandering is natuurlijk!" Klopt, maar nu verandert het te snel door onze schuld. We zijn met 7 miljard mensen! 

Feit: IJs smelt away! De opwarming doet ijskappen en gletsjers smelten. Zeespiegel stijgt, kustgebieden in gevaar! 

Fabel: "Klimaatverandering is alleen weer!" No way! Het verstoort ecosystemen en gedrag van dieren. Rampzalige droogtes en storms! 

Feit: Duurzame power rocks! Hernieuwbare energie is de toekomst! Clean en goed voor je portemonnee. 

Fabel: "Ik kan niks doen..." Wrong! Samen sterk! Kleine stappen, grote impact. 

"Klimaatkrijgers verenigd: Kleine stappen, grote impact! 

Dus, lieve mensen, wees niet bang om meer te leren over het klimaat en jezelf en anderen aan te moedigen om duurzamere keuzes te maken. Kleine dingen kunnen al een groot verschil maken! Denk aan je energieverbruik en probeer dit te verminderen door bijvoorbeeld gebruik te maken van energiebesparende apparaten en verlichting. Daarnaast is het belangrijk om bewust te zijn van je voedselkeuzes en te kiezen voor lokaal geproduceerd voedsel om de CO2-uitstoot van transport te verminderen. Samen kunnen we een positieve impact hebben op het klimaat en een duurzamere toekomst creëren voor onze planeet en toekomstige generaties. Laten we onze krachten bundelen als klimaatkrijgers en ons inzetten voor een groenere en schonere wereld!" 

 


Summa College Life Celeste klein

Dit artikel is geschreven door

Celeste Koenen
Communicatie, Summa College

Wil je mij mailen? Dat kan via content@summacollege.nl

 


Wil je meer van dit soort verhalen? Volg Summa op Insta of bekijk de Life pagina.

 

 

 

 

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag