Koksopleiding: leuke weetjes

Gepubliceerd op: 20 juli 2022

Onderwijs

Leuke weetjes over koksopleidingen en het beroep.

Summa Horeca - Leuke weetjes: koksopleiding

  • Er is veel vraag naar koks, vooral in regio’s met veel horeca, zoals west-Brabant. En deze vraag blijft maar groeien.
  • Tijdens de bbl-opleiding heb je wekelijks één dag theorie, de rest van de tijd ben je vooral in de keuken bezig.
  • Als kok heb je speciale recepten en andere keukengeheimen. Dat noemen ze ‘het geheim van de kok’. Niet verder vertellen dus!
  • Veiligheid is heel belangrijk in de keuken. Denk aan vlijmscherpe messen, hete pannen maar ook voedselveiligheid.
  • Het is handig als je commercieel bent, omdat je als kok ook verantwoordelijk kunt zijn voor de inkoop van ingrediënten. 
  • Koks houden van lekker eten, je moet de gerechten persoonlijk kunnen keuren.
  • Zo’n hoge koksmuts heet toque. Weet je dat alvast.
  • Het grootste compliment wat je als kok kunt krijgen is een Michelin-ster. In Nederland zijn er momenteel 105 sterrenrestaurants.
  • Koks werken over de hele wereld en kunnen overal aan de slag: van sterrenrestaurants tot op zeeschepen. Van foodtrucks tot in gevangenissen. Je kunt het zo gek niet bedenken, overal is behoefte aan koks.
  • Kennis hebben van verschillende dranken zoals bier- en wijnsoorten en gastheerschap is net zo belangrijk als goed kunnen koken.
  • Het verbouwen van druiven is de grootste voedselindustrie ter wereld. Er zijn meer dan 60 soorten druiven en meer dan 8000 variaties. Vandaar al die soorten wiijn.
  • De opleiding is informeel en er hangt een fijne sfeer.
  • Creativiteit is een plus. Je kunt nieuwe gerechten bedenken of bijzondere menu’s samenstellen
  • Je leert om snel te werken, het kan in een restaurant plots heel druk worden.
  • Dit schooljaar volgen ruim 200 studenten een opleiding tot kok (niveau 2 t/m 4).
  • Het beste restaurant er wereld is Osteria Francescana in Modena. In Nederland is dat De Librije in Zwolle.
  • Er zijn regelmatig trends in de culinaire wereld: momenteel wordt veel gewerkt met streekproducten. De trend van monoculair koken lijkt voorbij. Foodtrucks zijn populair. Wat zou de nieuwe trend worden?
  • Als je bang bent om te koken heet dit Mageirocophobia, Dit is een erkende stoornis. Niet handig voor koks.

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzecoaches. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag