Leven

Lees een boek en groei

Gepubliceerd op: 26 februari 2024

Life

Er is meer in het leven dan studeren. Wekelijks publiceren we een artikel met informatie die op of buiten school belangrijk voor je kan zijn. Dit keer: hoe krijg jij (weer) plezier in boeken lezen?

Summa College Life boeken lezen boekenweek 2024 nieuws

De 89ste Boekenweek, het traditionele lezersfeest in boekhandels en bibliotheken, vindt plaats van 16 t/m 24 maart 2024. Een evenement waar jaarlijks naar wordt uitgekeken; in boekenwinkels is het even drukker dan normaal, in praatprogramma’s op televisie zie je dat het meer over boeken gaat, schrijvers bezoeken scholen in het hele land. Of jongeren er ook zo mee bezig zijn? Niet bepaald. Want in het nieuws afgelopen herfst: er wordt nauwelijks meer gelezen. Het leesniveau van afgestudeerde mbo’ers is zelfs schrikbarend laag. Taalarmoede, klonk het in de dagbladen. Hoe komt dat? En waarom is lezen zo belangrijk? 

Dalende trend

Het leespubliek van boeken bestaat vooral uit ouderen. Jongeren zie je niet snel meer zitten met een boek. Oudere mensen besteden per dag zo’n anderhalf uur aan lezen, terwijl dit onder jongeren minder is dan een kwartier. Een zorgelijke trend: bij de jongeren is de leestijd de afgelopen tien jaar sterk gedaald. Met bijna veertig procent! Het geldt voor alle tekstsoorten, waaronder boeken. 

Uit aanvullend onderzoek van het Programme for International Student Assessment (PISA) blijkt ook dat het leesniveau van Nederlandse jongeren hard achteruitgaat. De minister is er bezorgd over. “Juist deze basisvaardigheden heb je keihard nodig om te kunnen meedoen in de samenleving.”  

Waarom lezen jongeren steeds minder?

Jongeren zouden het lastig vinden om actuele boeken te vinden die hen aanspreken, stelt het Expertisecentrum Nederlands. Scholieren en studenten bezoeken nauwelijks bibliotheken en boekwinkels en in de media komen ook weinig boeken voorbij. Daarnaast spreken jongeren onderling vaak over nieuwe series, games en social media en niet over boeken lezen. Dit maakt de overstap van kinderboeken naar de verplichte boekenlijst en vervolgens naar boeken voor (jong)volwassenen lastig. “De vluchtige wereld van social media voelt voor jongeren vaak een stuk toegankelijker dan de trage wereld van het boek”, schrijft het magazine J/M Ouders. Er is dus weinig motivatie om eens lekker in een stoel te gaan zitten met een goed boek. Het aanwakkeren van plezier is belangrijk; ouders en school kunnen hier een rol in spelen.  

Online lezen jongeren wel, maar dat is niet hetzelfde als een boek. Sterker nog, volgens de Universiteit Twente krijg je een slechtere leesvaardigheid als je alleen maar online leest. “Met chatten gebruik je vooral vluchtige leesstrategieën zoals scannen en skimmen van teksten, wat ten koste gaat van het diep lezen”, vertelt onderwijsonderzoeker Hans Luyten aan J/M Ouders. Dit zorgt volgens hem voor oppervlakkigheid en mindere leerprestaties. 

Het belang van lezen 

Wie goed leest, kan beter spreken en schrijven en kent meer woorden. Maar er is meer. Jongeren die regelmatig lezen, hebben een groter sociaal inzicht en empathisch vermogen. Dat betekent dat je de emoties en gedragingen van anderen beter begrijpt: nogal belangrijk. Lezers leveren daarnaast betere schoolprestaties en bewegen zich makkelijker op de maatschappelijke ladder: je zet eerder de gewenste stappen op bijvoorbeeld de arbeidsmarkt. Van jongs af aan lezen is daarom essentieel.  

Ik kan hier nu wel roepen hoe heerlijk het is om te lezen, en hoe belangrijk het is voor je ontwikkeling. Maar dat helpt vrij weinig vrees ik. Ik roep het ook tegen mijn oudste zoon en daar zie ik helaas nog weinig effect. De gamecontroller lonkt en anders is er nog altijd YouTube. Ik ben benieuwd: wanneer zou lezen voor jou weer aantrekkelijk worden? Hoe kunnen je ouders of docenten je beter helpen, waardoor jij weer inziet dat lezen niet saai hoeft te zijn? Wat moeten we doen om jou weer aan het lezen te krijgen? 

Bijna zeshonderd woorden, deze tekst. Benieuwd of er jongeren zijn die er de tijd voor namen. Heb ik toch weer bijgedragen aan het leesgemiddelde. Laptop dicht, ren naar je lokale boekhandel! Bij besteding van €15 aan boeken krijg je t/m 24 maart het Boekenweekgeschenk cadeau. 

 


Summa College Life Perry klein

Dit artikel is geschreven door

Perry Vermeulen
Communicatie, Summa College

Wil je mij mailen? Dat kan via content@summacollege.nl

 


Wil je meer van dit soort verhalen? Volg Summa op Insta of bekijk de Life pagina.

 

 

 

 

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzecoaches. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag