Logistieke talenten in beweging voor Crafted Festival

Gepubliceerd op: 16 juni 2023

Events

Al het transport in handen van studenten Crafted Festival is hét evenement voor creatief vakmanschap. Studenten excelleren in werelden als fashion, muziek, food en design. Maar achter de schermen zijn er nog veel meer jonge mensen actief. Denk aan studenten van Summa Horeca en Summa Veiligheid, of denk aan logistieke talenten. Boris, Youp en Robbert zijn derdejaars studenten van Summa Transport & Logistiek. Ze hebben zin in het festival. “Ook wij zijn voortdurend creatief bezig. Welke oplossing is het beste in een bepaalde situatie? Crafted gaat het hoogtepunt worden van onze vierjarige studie.”

Summa College - Crafted - Logistieke talenten in beweging voor Crafted Festival

Ze staan er zelfverzekerd bij, de drie heren van de opleiding Manager Transport & Logistiek, allen achttien jaar. Alles is tot in de puntjes voorbereid en ze staan bijna non stop met elkaar in contact om de laatste puntjes op de i te zetten. Eigenlijk kan er weinig meer fout gaan, zo lijkt het. “Toch weet je dat je altijd tegen verrassingen aanloopt”, zegt Boris van de Laak. “Je weet nooit hoe alles precies uitpakt. Dat is nou eenmaal zo in onze sector en dat houdt je ook scherp. Dan boren we samen onze creativiteit aan: hoe gaan we dit oplossen? Wij kijken uit naar de dag ná Crafted, als ‘s avonds alle werken veilig en onbeschadigd terug zijn op al die verschillende scholen en er geen calamiteiten hebben plaatsgevonden. Voor het opbouwen hebben we twee dagen, maar op de dag erna moet het Klokgebouw op Strijp-S helemaal leeg zijn.” Youp van Rooij: “Het geeft ons veel voldoening als alles draait. Dan lopen we daar rond en denken we: dat hebben we toch maar mooi voor elkaar. Zonder ons waren die vier hallen van Crafted helemaal leeg.”

Diverse disciplines betrokken
Docenten kijken er al niet meer van op als het drietal een telefoongesprek aanneemt midden in de les; voor Crafted moet alles wijken. Maar veel meer studenten van de school zijn betrokken. Zo zijn er twee jongeren die beschikken over een vrachtwagenrijbewijs: zij zorgen straks voor het transport van alle goederen. “Ook daar krijgen wij energie van”, zegt Robbert Loos. “Ze vinden het ook leuk om te doen. Maar we werken ook met eersteklassers van de opleiding Logistiek Medewerker. Zij gaan laden en lossen en dan is het aan ons om dat allemaal te coördineren. Iedereen heeft zijn eigen verantwoordelijkheden, net zoals later in het werkveld. Er zijn diverse disciplines bij betrokken.”

Studenten aan het stuur
De jongens hebben ervoor moeten solliciteren bij de organisatie van het festival en het lijkt erop dat de juiste match is gemaakt. Youp: “Het kost veel energie, maar we krijgen er ook heel veel voor terug. We doen ervaring op, leren mensen kennen, we zetten echt iets concreets neer. Allemaal goed voor onze ontwikkeling. Het lot ligt nu in onze handen, wij zitten letterlijk aan het stuur. We krijgen heel veel vertrouwen en niets wordt voorgekauwd. Dat is het leuke aan dit proces.” Robbert knikt. “Het is ook leuk om te zien wat er allemaal moet gebeuren. Normaal sta je op een festival en dan denk je dat het weinig meer is dan een podium opbouwen en een artiest regelen. Wij beseffen nu dat er wel meer bij komt kijken. Leren in de praktijk is heel waardevol.”

Een boeiende sector
Ze gaan alle drie doorstuderen, al weet nog niemand wat het dan precies gaat worden na het Summa College. Vast staat wel dat Crafted een hoogtepunt gaat zijn. Boris: “Het voelt heerlijk dat we in het diepe worden gegooid. Natuurlijk zijn er knelpuntjes en worden we af en toe gecoacht. Maar we willen alles vooral heel graag zelf doen.” Volgens Youp mogen jongeren best weten hoe boeiend de wereld van transport en logistiek is. “Het is niet alleen maar pakketjes inpakken en een vrachtwagen rijden. We leggen hier een hele goede, brede basis neer die in veel sectoren wordt gewaardeerd. Management, administratie, economie, ondernemerschap, innovatie. We hebben er elke dag mee te maken en dat maakt het heel interessant.” Een sector in beweging met drie ambitieuze toppers die zich graag net zo hard mee ontwikkelen. Crafted Festival gaat er de vruchten van plukken.

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag