Mbo-, hbo- en wo-talenten maken samen de toekomst: Challenge Week 040

Gepubliceerd op: 05 september 2023

Events

Summa College challenges 040 2023 nieuws

Mbo, hbo, universiteit… deze week kijken studenten van Summa Engineering, Fontys Pulsed en TU/e innovation Space over de muren van hun eigen lokalen tijdens de eerste editie van Challenge Week 040. Dit is een grensverleggend onderwijsevenement waarin jonge denkers en doeners in de Brainportregio hun talenten, krachten en kwaliteiten bundelen om real life uitdagingen te tackelen. Uitdagingen die de toekomst van onderwijs, campus en festivals opnieuw vormgeven. De eerste editie vindt deze week plaats op het TU/e Campus. Vrijdagmiddag worden de projecten door de deelnemende studenten gepresenteerd en beoordeeld door juryleden uit de politiek, het bedrijfsleven en het onderwijs.

Niet eerder werkten studenten van verschillende onderwijsinstellingen zo nauw met elkaar samen. Raar eigenlijk, want juist diversiteit aan theoretische en praktische talenten en vaardigheden zorgt voor innovaties die de wereld een stukje beter maken. Studenten leren zo veel van elkaar. Samen bereiken ze meer.

Challenges en prototypes

Een pop-up bibliotheek? Een blauwdruk voor een sociale campus? Technologie om elkaar makkelijker te vinden op een festival? Tijdens Challenge Week bedenken en ontwikkelen studenten in teams samen slimme oplossingen. Dit doen ze in sneltreinvaart. Want de vier dagen zijn gevuld met brainstormen, inspiratie delen, bouwen, testen, feedback geven en krijgen, herbouwen en weer testen. Tot op de laatste dag worden innovatieve prototypes aan elkaar gepresenteerd. Prototypes met potentie die kunnen leiden tot toepasbare, duurzame innovaties op campus en festival. En – als mooi bijproduct – tot meer betrokkenheid bij een duurzamere wereld.

Betrokken organisaties

Challenge Week wordt ondersteund door organisaties in de regio die geloven in de kracht van diversiteit aan talent waaronder: ASML, Makita, Mansveld, Microcentrum, Eindhoven365, This is Live, Brainport Human Campus en Bouwen aan de Bieb van de Toekomst.

Open ended challenges

Samen staan we sterk: vanuit die overtuiging is de Challenge Week ontstaan. Een week waarin mbo-, hbo- en wo-studenten samenwerken om op basis van hun unieke talenten impactvolle, toepasbare innovaties te bedenken en ontwikkelen. Talent gedreven onderwijs is precies de kurk waar Fontys Pulsed alweer vijf jaar op drijft. Pulsed-directeur Jochem Goedhals: “Met open ended challenges waarbij de uitkomst nog ongewis is, haal je onontdekt talent naar boven. Enorm tof om deze talent gedreven aanpak nu over de niveaus heen uit te rollen. Want: hoezo niveau? Het is het talent dat telt!”

Denkers en doeners

Daar is Willy Ickenroth, directeur Summa Engineering het roerend mee eens: “Diversiteit is een belangrijke drijver van vooruitgang. Je hebt denkers en doeners en beiden zijn essentieel om tot concrete oplossingen met daadwerkelijke impact te komen. Elk talent moet je inzien en benutten.” In deze week leren én maken denkers en doeners daarom in teams samen.

Geen onbeduidende radertjes

Deze week daagt studenten niet alleen verrassend uit, het vertelt ze ook dat ze niet slechts een onbeduidend radertje in het geheel zijn, bepleit Lianne de Jong, projectleider TU/e innovation Space: “De concrete oplossingen die ze deze Challenge Week samen bedenken en maken, zijn het bewijs dat studenten van elk niveau impact op de toekomst kunnen maken.” 

Summa College challenges 040 2023 nieuws 3

Summa College challenges 040 2023 nieuws 2

 

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag