Meer regelruimte voor groei mbo-onderwijs met Brainport-regio

Gepubliceerd op: 10 april 2024

Brainport

Summa College wil meer ruimte in de onderwijsregels om beter in te kunnen spelen op toekomstige uitdagingen en de behoeften van de arbeidsmarkt in de Brainport-regio. De mbo-onderwijsinstelling uit Eindhoven ervaart nu nog te veel belemmeringen om de arbeidsmarkt en de talenten in de Brainport-regio goed te bedienen.

Summa College laat mbo-onderwijs meegroeien met de Brainport-regio nieuws

Summa College, de grootste mbo-instelling van Zuid-Nederland, vraagt vanmiddag tijdens een Rondetafelgesprek van de Vaste Kamercommissie voor Onderwijs om het regionaal mogelijk te maken om op maat gemaakte kwalificatiedossiers op te kunnen stellen. “Als we als mbo-instelling een nieuwe opleiding willen starten, dan moeten we nu een formele besluitvormingsprocedure doorlopen van minimaal twee jaar. Dergelijke doorlooptijden passen niet in huidige markt en al helemaal niet in onze innovatie Brainport-regio”, zegt bestuursvoorzitter Laurent de Vries van Summa College.

Meer ruimte voor aanpassingen

De beroepen van morgen vragen om flexibeler onderwijs dat daarop inspeelt. Het strakke keurslijf van kwalificatiedossiers, dat overigens ontbreekt bij het hbo en wo, beperken mbo-instellingen in de regio Eindhoven in de mogelijkheden om de arbeidsmarkt en de talenten goed te bedienen. De Vries: “Om mbo-studenten het best mogelijke onderwijs te bieden dat aansluit op de arbeidsmarkt, moeten we in staat zijn ons onderwijs continu aan te passen aan de flexibele behoeftes van de arbeidsmarkt. Dit vereist meer ruimte voor aanpassingen en innovatie.”

Summa College werkt al nauw samen met bedrijven in de regio om de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt continu te versterken. Echter, de bestaande regels vormen een struikelblok voor verdere samenwerking en innovatie. De Vries benadrukt dat een snelle reactie op veranderende vraagstukken van cruciaal belang is: "Om effectief bij te dragen aan de uitdagingen waar Nederland voor staat, hebben we meer ademruimte nodig in de onderwijsregels. Geef ons het vertrouwen om snel en adequaat te kunnen handelen."

Flexibel onderwijs

Summa College is ook voorstander van het invoeren van flexibel onderwijs tussen mbo, hbo- en wo-instellingen. De Vries: “Studenten moeten werken en leren goed kunnen combineren en een persoonlijke leerroute kunnen volgen, aangepast op hun niveau. In onze visie kunnen studenten straks bijvoorbeeld een deel van hun opleiding volgen op het mbo en voor een ander deel op het hbo- of wo.” 

Minister Dijkgraaf van Onderwijs gaf vorige week in een brief aan de Tweede Kamer aan dezelfde belemmeringen te zien als De Vries. “De bekostigingssystematiek verschilt per sector en het toezicht op het mbo is anders geregeld dan het toezicht op het hbo en wo”, zo staat in de brief van Dijkgraaf aan de Tweede Kamer. 

Volgende week debatteert de commissie over het mbo. “Ik ga er van uit dat mijn oproep wordt opgepakt door politieke partijen. Het Summa College is stevig geworteld in de Brainport-regio en bevindt zich daarmee midden in het oog van de storm rondom het verdienvermogen van Nederland. Met voor ons als mbo de grote vraag: welke vaardigheden zijn in deze krappe arbeidsmarkt nodig voor de beroepen van morgen.”


Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze