Naar Amerika met een zelfgebouwde robot

Gepubliceerd op: 06 februari 2024

Onderwijs

Een waardevolle ervaring die ze haar hele leven niet zal vergeten. Studente Floor Verspaandonk (17) van Summa Engineering schat haar aanstaande avontuur nu al op waarde. Eind februari stapt ze het vliegtuig in naar Californië, samen met dertig gelijkgestemden. In Eindhoven bouwden zij een robot, nu is het tijd om die te meten aan robots uit andere delen van de wereld.

Summa College - Naar Amerika met een zelfgemaakte robot - Floor Verspaandonk

Het is al enige jaren een begrip: de FIRST Robotics Competition (FRC). Het is het oudere broertje van van competities waar middelbare scholieren aan meedoen, zoals de FIRST Lego League. Ook Floor deed daaraan mee, op haar school in Veldhoven. “Ik heb altijd al een interesse in techniek gehad. Geavanceerde LEGO-uitdagingen waren al snel geen probleem voor mij. Toen ik van de FRC hoorde, was ik direct enthousiast! Ik schreef het gerenommeerde Team Rembrandts aan, die al jaren in de wereldtop meedraait ( website/ promo). Zelf de stoute schoenen aantrekken, dat past bij mij. En gelukkig mocht ik meedoen! We hadden gelijk een fijne klik.”

Een complex spel voor de robot

Na een periode van teambuilding, waarin Floor de middelbare scholieren en studenten van Fontys Hogescholen en de TU/e goed leerde kennen, zit ze nu volop in het bouwseizoen. “In de kerstvakantie werd vanuit Amerika de complete opdracht onthuld met alle voorwaarden waaraan de robot moet voldoen. Hét startsein voor teams in de hele wereld. Onze robot moet straks binnen een competitie schijven gaan schieten in enorme speakers en versterkers. Onze spelers gaan strijden tegen leeftijdsgenoten, maar er is ook een autonome fase waarin de robot zelf aan het werk gaat. En belangrijk is soms ook dat je juist samenwerkt met andere teams. Het doel is uiteindelijk om na de voorronde in Los Angeles ook het WK te halen. Maar het gaat er vooral om dat we elkaar inspireren. Dat we samen genieten van wat technologie ons brengt.”

Hardware en soft skills

De bouwfase zorgt ervoor dat Floor momenteel krap in haar tijd zit. Afspraken met vriendinnen? Mondjesmaat. De skivakantie in Zwitserland? Volgend jaar weer. “Ik heb het er graag voor over”, lacht Floor. Elk vrij moment is ze bij haar teamgenoten in Microlab, in het centrum van Eindhoven. “Dit is een kans die ik nooit meer krijg. Waarin ik ook graag behoorlijk veel investeer. Ik leer inhoudelijk veel over zaken als hard- en software, elektronica en mechanica. Maar ik groei ook in bijvoorbeeld samenwerken, vergaderen, plannen en presenteren.” De reis naar Amerika duurt twee weken, waarin er ook tijd is voor een culturele verkenning. Ze kan met een ander team meedraaien, ze wil de pier van Santa Monica en de beroemde Hollywood-letters zien, er is zelfs een trip naar San Francisco - meer dan 600 kilometer ten noorden van LA. Floor kijkt uit naar de trip, dat is duidelijk.

Techniekpromotie

Floor is ambitieus en wil na haar vierjarige studie verder op het hbo, om daarna mooie stappen te zetten in de wereld van mechatronica. Maar op haar zeventiende is ze nu al waardevol voor de sector. “Ik ben een Engelstalige podcast begonnen om de sector bij jonge meiden onder de aandacht te brengen. Teen Tech Girls heet het. Ook bij ons robotteam is het aantal vrouwen heel beperkt, hopelijk kunnen we daar samen in de toekomst verandering in aanbrengen.”

Adrenaline

De groep jongeren bij Team Rembrandts is heel divers. “Belangrijk is dat iedereen gelijkwaardig is”, zegt Floor. “Ongeacht je achtergrond, je studie, hoe ver je al bent in het proces. De een is theoretisch heel ver, de ander is goed met zijn handjes. We benutten elkaars kennis en talenten optimaal. Mooi om daar deel van uit te mogen maken. Ik hoop nog lang lid te zijn van Team Rembrandts, als deelnemer en als mentor van de generatie die na mij komt. Maar eerst dit avontuur tot een goed einde brengen. We gaan er samen een hele mooie tijd van maken. De adrenaline als het spel begint, de gezonde spanning, het juichende publiek, al het werk van onze afdelingen achter de schermen: eind februari komt alles samen in Los Angeles.”

Volg de ontwikkelingen: Team Rembrandts is onder meer actief op Instagram en Facebook. Summa Engineering wenst Floor en haar team heel veel succes!

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag