identiteit

Nieuwe klas of nieuwe school... hoe blijf je jezelf?

Gepubliceerd op: 30 augustus 2023

Life

Er is meer in het leven dan studeren. Wekelijks publiceren we een artikel met informatie die op of buiten school belangrijk voor je kan zijn. Dit keer: wat moet je weten als je op jezelf gaat wonen?

Summa College Life blijf jezelf nieuws

Zenuwachtig zitten de studenten om zich heen te kijken. Het is de eerste schooldag na de vakantie. Als tweedejaarsstudent ken je je (oude) klas, als nieuwe student is alles en iedereen nieuw. Bij sommige opleidingen heb je al een introductie gehad, zodat je in elk geval je mentor en klasgenoten hebt leren kennen, maar dan nog.  

Klinkt als het begin van een boek of serie. Spannend hoor! Je eerste dagen in de klas, de eerste week met introductiespellen en elkaar leren kennen op een leuke manier. Tweedejaarsstudent, weet je nog hoe jij je voelde vorig jaar? 

Net terug van vakantie, of je nu ver weg bent geweest of niet, het is altijd weer even oppeppen als je na al die vrijheid weer naar school gaat. Ook al heb je de hele vakantie gewerkt, dat is toch anders dan weer naar school gaan. Moeite met vroeg opstaan, het OV, lunch mee of niet?  

Wat zullen ze van je denken, zul je snel vrienden hebben?  

Want dat is waar het natuurlijk ook om draait, leuke mensen leren kennen. Als je een mattie hebt, is het altijd gezelliger. Gaat het lukken? Heb ik de goede keuze gemaakt? Allemaal vragen, gewoon gezonde spanning. 

Hoe blijf je jezelf op school? 

Iedereen is anders, de een zal blij zijn om weer naar school te gaan en de ander zit met zijn gedachten nog bij die leuke vakantie, die leuke vriend(in) of de ontspannen tijd. Niemand is hetzelfde. Het is aan jou om je eigen draai aan je schooltijd te geven! Deze tips kunnen helpen: 

  • Bij jezelf blijven; jij bent uniek en mooi zoals je bent, je hoeft voor een ander niet te veranderen om erbij te horen. 

  • Elke dag is een nieuwe dag, een dagje geen zin is geen probleem. Geef je grenzen aan. 

  • Houd in de gaten of je het echt naar je zin hebt, mocht dat niet zo zijn trek dan aan de bel bij je mentor, je kunt een foute keuze hebben gemaakt. Luister naar jezelf. 

  • Geniet van alle nieuwe contacten die je maakt. Investeer in jezelf. 

  • Leer, je wordt er wijzer van, het maakt je leven rijker als je veel weet. Vertrouw op jezelf. 

…maar vooral, heel veel plezier op school! 

 

 


Summa College Life Judith klein

Dit artikel is geschreven door

Judith Smits
Onderwijsassistent, Summa College

Wil je mij mailen? Dat kan via content@summacollege.nl

 


Wil je meer van dit soort verhalen? Volg Summa op Insta of bekijk de Life pagina.

 

 

 

 

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag