Nieuwe VeVa-opleidingen: ‘Je leert een vak én veel extra vaardigheden’

Gepubliceerd op: 25 januari 2024

Onderwijs

Summa College VeVa nieuwe opleidingen nieuws

Summa Veiligheid breidt het aantal opleidingen Veiligheid & Vakmanschap (VeVa) uit. Na de zomer kun je kiezen uit maar liefst negen opleidingen op het gebied van grondoptreden, (bedrijfsauto)techniek, zorg en ICT. Je leert het vak én doet veel extra vaardigheden op. Ook buiten Defensie heb je daarmee een streepje voor.

“Wauw, dit is heel vet”, dacht Carlijn Vesseur toen ze een kijkje nam bij de VeVa-opleiding verpleegkundige. “Na mijn havodiploma wilde ik hbo-verpleegkunde volgen, maar dat vond ik te moeilijk. Daarom ben ik bij de VeVa-opleiding van Summa gaan kijken. Ik was direct overtuigd. Er is veel actie en je bent heel fysiek bezig.” Carlijn heeft de eerste maanden van de opleiding erop zitten. Het bevalt haar erg goed. “We leren het vak verpleegkunde en hebben daarnaast ook zogenoemde ‘groene dagen’. Op deze dagen leer je meer militaire basisvaardigheden, zoals zelfhulp-kameradenhulp, het omgaan met crisissituaties en samenwerken. Ook sporten we heel veel.”

Geweldige accommodaties

De VeVa-opleidingen van Summa staan al jaren in de top 3 van beste VeVa-opleidingen in Nederland. Docent Gijs Coppelmans weet wel waarom. “We hebben fantastische faciliteiten, ook op sportgebied. We maken gebruik van een atletiekbaan, sportvelden en een zwembad. We hebben zelfs een eigen hindernisbaan. Bovendien ligt de kazerne van Oirschot om de hoek. Studenten krijgen daar lessen van militairen. Militaire docenten geven ook bij ons op school les. Van de overige docenten heeft ongeveer de helft bij Defensie gewerkt. Zij weten hoe het daar werkt en wat je te wachten staat.”

Veel groepsopdrachten

“En dat merk je”, zegt Merijn Nix, tweedejaars student grondopleiding (GROP). “De docenten leggen goed uit waarom je bepaalde vaardigheden moet aanleren. Bovendien vertellen ze vaak uit eigen ervaring. Dat maakt het realistisch en dus extra interessant.” Merijn geniet van zijn opleiding bij Summa. “Ik vind alles top. Niet alleen de lessen, ook de docenten. In de GROP-opleiding ben je iedere week een dag op de kazerne en heb je iedere maand een week bivak. Daardoor word je snel een hecht team. Ook zorgen de vele groepsopdrachten ervoor dat je intensief met elkaar samenwerkt. Dat vind ik fantastisch.”

Ook buiten defensie zeer gewild

Na zijn opleiding wil Merijn bij het korps mariniers. Carlijn weet nog niet of ze bij defensie gaat werken. “Dat ga ik de komende jaren ontdekken. Ik weet wel zeker dat ik verpleegkundige wil worden.” “Het is ook niet verplicht om met een VeVa-diploma op zak aan de slag te gaan bij defensie”, zegt docent Adri Bogaards. “Met het diploma op zak heb je een baangarantie bij defensie. Maar ook buiten defensie zijn onze studenten zeer gewild. Ze zijn namelijk positief ingesteld en hebben extra vaardigheden geleerd. Ze kunnen bijvoorbeeld goed samenwerken en leidinggeven, ze zijn fit, actief, gedisciplineerd en kunnen goed omgaan met agressie en moeilijke situaties. Allemaal zaken die ook in de burgermaatschappij goed van pas komen.”

Bekijk de negen opleidingen hier

 

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag