Leven

Op jezelf wonen: hier moet je aan denken

Gepubliceerd op: 26 september 2023

Life

Er is meer in het leven dan studeren. Wekelijks publiceren we een artikel met informatie die op of buiten school belangrijk voor je kan zijn. Dit keer: wat moet je weten als je op jezelf gaat wonen?

Summa College punt op jezelf wonen kamer

Tijd om uit te vliegen! De beslissing is genomen om ‘uit huis’ te gaan. Het kan heel fijn voelen om eindelijk weg te gaan of juist verdrietig dat je je ouder(s) of verzorger(s), broers of zussen gaat missen. Wat zeker is, is dat je veel moet regelen en doen. Hier moet je aan denken als je op jezelf gaat wonen. 

Waar ga je wonen?

Heb je een eigen appartement of huis, kortom, een eigen voordeur? Dan moet je zelf contracten regelen voor energie en bijvoorbeeld vast internet of zelfs tv. Wil je boomers nadoen, regel dan ook een vaste telefoonaansluiting. Wat je ook kiest: vergelijk aanbiedingen. Wil je direct van de diensten gebruik maken, regel het dan minstens 4 weken voor je verhuizing. 

Ga je op kamers of deel je de voordeur met anderen? Check dan goed wat er in je huurcontract staat over energie- en watergebruik, eventueel internet delen en gezamenlijke schoonmaakkosten. Je huurprijs kan ‘kaal’ zijn of ‘all-in’, als kosten voor service, energie en water onder de huur vallen. Je kunt de verhuurder vragen om de all-in huur te splitsen, zodat je weet waar je voor betaalt.

Zelf voor je eten zorgen

Afhalen, thuisbezorgd of even naar de Mac. Gemak kost geld! Zelf koken kan natuurlijk ook. Begin met een eenvoudig recept en je zult zien dat koken snel gemakkelijker wordt. Zorg dat je voldoende fruit en groenten binnenkrijgt en wissel af wat je eet. Van gezond eten word je blijer. Let je op de centen, dan moet je weten dat boontjes uit blik net zo gezond zijn als verse boontjes. 

Spullen die je écht nodig hebt 

Het belangrijkste: een bed. Bedenk dat alles wat je nodig hebt ook tweedehands te vinden is. Ook kleren trouwens. Deze checklist kun je eventueel volgen voor je inboedel.

Feestjes geven 

Eindelijk op jezelf betekent ook geen regels van ouders of verzorgers meer. Maar je moet natuurlijk nog wel rekening houden met anderen om je heen en je verplichtingen bij school, werk of verenigingen. Geef je een feestje, laat het dan in ieder geval je buren weten. Of nog beter, nodig ze uit. Laat je gasten zelf wat meenemen, dat scheelt in de kosten. Gebruik niet meer alcohol of andere drugs dan je aankunt en dring het gebruik niet op aan anderen. Zet het volume van de muziek precies zo hard dat je geen politie aan de deur krijgt. 

Summa College punt op jezelf wonen party

Alles kost geld 

Verzekeringen 

Voor je spullen in je nieuwe huis of kamer is een inboedelverzekering verstandig. Bij bijvoorbeeld brandschade of diefstal krijg je de schade vergoed. Heb je niks, dan hoef je niks te verzekeren natuurlijk. 

Maak je per ongeluk schade aan andere personen of hun spullen, dan ben je blij dat je een aansprakelijkheidsverzekering hebt. Tot je 27e kun je zo lang je studeert bij je ouders voor aansprakelijkheid meeverzekerd blijven. 

Een basis ziektekostenverzekering is voor iedereen vanaf 18 jaar verplicht. Check of je een aanvulling nodig hebt. Veel studenten hebben (nog) een laag inkomen en hebben daarom recht op zorgtoeslag. 

Toeslagen 

Met een laag inkomen, dan kun je van de Belastingdienst toeslagen krijgen. Voor de verplichte zorgverzekering krijg je zorgtoeslag. Zit je in ‘sociale huur’ (geen ‘vrije sector’), check dan je recht hebt op huurtoeslag. Je moet toeslagen zelf aanvragen via de Belastingdienst. 

Maak een begroting 

Probeer uit te vogelen wat je per maand kwijt bent. Als je op jezelf woont, stapelen de kosten zich razendsnel op. Naast maandelijkse kosten voor huur en verzekeringen, heb je boodschappen, vervoerskosten en abonnementen. Zet het op een rij, dan weet je wat je uit kunt geven aan andere dingen.

Afscheid nemen van thuis 

Hopelijk ga je uit huis terwijl je je ouders of verzorgers lief vindt. Maar ook als dat niet zo is, neem goed afscheid. Bespreek of en wanneer je elkaar nog gaat zien, of in welke gevallen je nog op hen kunt terugvallen. Willen ze helpen met de verhuizing, dan is dat mooi meegenomen.

Dit is natuurlijk nog lang niet alles 

Zit je ergens mee waar je geen antwoord op kunt vinden? Praat dan eens met iemand waarmee je een klik hebt, op school of daarbuiten. Je kunt ook mailen naar content@summacollege.nl. Wellicht help je daar niet alleen jezelf mee, maar ook anderen als we het onderwerp op deze pagina kunnen zetten.

 


 

Summa College krijgt ik hier een punt voor Freek klein

Dit artikel is geschreven door

Freek van de Wijdeven
Communicatie, Summa College

Wil je mij mailen? Dat kan via content@summacollege.nl

 


Wil je meer van dit soort verhalen? Volg Summa op Insta of bekijk de Life pagina.

 

 

 

 

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze