Op pad met de Klusbus van Summa Bouw

Gepubliceerd op: 16 januari 2019

Onderwijs

De mannen van de Klusbus zijn lekker bezig in de praktijk. Ze draaien hun hand niet om voor een grootse renovatie.

Summa Bouw - Klusbus

De vier units met elk vier kleine slaapkamers zijn bijna klaar. Dat is de Bed and Breakfast. Ook de ‘tochtsluis’ bij de ingang ziet er al goed uit. Nu blijft de warmte tenminste binnen en de kou buiten. De derdejaars studenten van de niveau 3 opleiding Allround medewerker onderhoud en verbouw kunnen op deze manier mooi ervaring opdoen in de praktijk. Alle elementen die ze moeten leren komen ze er tegen. En het gave is dat het echt blijft bestaan. Dat is op school meestal wel anders; daar wordt je gemetselde of betegelde muurtje gewoon weer afgebroken.

Leren aanpakken en ondernemen

Iedere woensdag zijn ze met elkaar aan de slag, begeleid door docenten Edwin en Johan. “De bedoeling is dat we zelf leren aanpakken en ondernemen”, vertelt Niek, een van de klussers. “Dat gaat met de dag beter.” Ondanks dat hij straks het schildersvak in wil, besloot hij deze opleiding toch af te maken. “Hiermee heb ik een brede basis”, zegt hij. “Ik wil eerst een paar jaar voor een baas werken en daarna voor mezelf beginnen. Als ik dan een keer een kozijn moet plaatsen, kan ik dat ook zelf doen en hoef ik er geen timmerman voor in te huren.”

Oeps… de waterleiding!

De jongens zijn ook bezig met het maken van een geïsoleerde spoelruimte. Daar moet docent Edwin even bij ingrijpen. “Er is een waterleiding geraakt bij het vastschroeven van het kozijn. Kan gebeuren”, zegt hij, terwijl hij de vloer bewerkt om de leiding bloot te leggen. Eigenaresse Marlies raakt er niet van in paniek. Zij is superblij met het werk dat de studenten verzetten: “Ze doen het echt goed. Ik ben helemaal trots op die jongens.”  

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag