Oud-studenten Metal Factory halen herinneringen op. "Wat een gave tijd!"

Gepubliceerd op: 06 juli 2023

Onderwijs

Op 13 juli bestaat Metal Factory tien jaar. En daar maken we een tof feestje van. Gratis entree, natuurlijk, en iedereen is welkom.

Summa College Artiest Metal Factory 10 jaar nieuws

Metal Factory werd in 2013 opgericht omdat er wel muziekopleidingen waren, maar geen voor metal. En dat terwijl het genre goed is voor 25 procent van de Nederlandse muziekexport. Teamleider en bassist Johan van Stratum was er vanaf het begin bij. “Eindhoven staat wereldwijd bekend om haar metalscene, dus de keuze om daar de opleiding te vestigen lag was logisch.” 

De opleiding sloeg meteen aan. Johan: “Voor we het wisten hadden we een eerste lichting en Metal Factory is nu niet meer weg te denken. Sterker nog, steeds meer internationale studenten weten ons te vinden. Ze komen uit Duitsland, Polen, Colombia en Engeland. Na de zomer voegen we daar Spanje en Oostenrijk aan toe. Allemaal gemotiveerde talenten die bereid zijn om diezelfde droom na te jagen. Die verschillende culturen verrijken onze opleiding.”

Dat Metal Factory een succes is betekent niet dat er geen ambities meer zijn. Johan heeft zeker nog wensen voor de toekomst: “Ik hoop dat we over tien jaar nog beter geworteld zijn in de Brainportregio. We moeten bekend staan als creatieve denkers, daar heeft de regio behoefte aan. Wij dragen graag onze steen bij door mooie samenwerkingen op te zetten. Laat grenzen maar vervagen. Ook letterlijk trouwens, want ik zou ook graag zien dat we steeds meer internationale studenten trekken.”

Op 13 juli van 14.00 tot 17.00 uur zijn er in Dynamo interessante gastsprekers en succesvolle oud-studenten die over hun ervaring vertellen. Heb je een instrument? Meenemen dan, want in een popup studio kun je jammen met docenten! Vanaf 18 uur gaan we los op het podium, met drie succesvolle bands van oud-studenten: 3 Eyed Kids, Sisters of Suffocation en Inferum. Ze vertegenwoordigen verschillende subgenres binnen de metal.

Jitse Zonneveld haalt herinneringen op

Jitse Zonneveld is muziekdocent en geeft les aan huis, met name aan senioren. Verder werkt hij bij twee kunstencentra in Limburg en is hij als gitarist actief in metalbands, met eigen muziek en covers. En dan is hij ook nog druk met eigen muzikale projecten.

“Al tien jaar herrie”, verzucht Jitse, “fantastisch, wat een gave tijd. Dynamo werd een tweede thuis en we waren betrokken bij zo ontzettend veel toffe projecten. Het is een kleine opleiding en daardoor ben je snel een hecht met je medestudenten. Je maakt vrienden voor het leven.”

“Een belangrijk onderdeel van de studie is het zoeken naar verrassende verbindingen. Je moet als zelfstandig ondernemer in de muziekindustrie je eigen noodzaak creëren, projecten opzetten die zorgen voor opschudding, voor publiciteit.”

Bij projecten van Metal Factory komen verschillende werelden samen. Er waren al samenwerkingen met fashionshows, een optreden bij een ijshockeywedstrijd, en een samenwerking met metalfans in de Tweede Kamer. Jitse heeft er nog steeds baat bij in zijn carrière als docent en muzikant. Jitse: “Ik speelde laatst metal bovenin de kerktoren van Weert, samen met een klokkenluider. De stad was onze concertzaal, iedereen luisterde naar Ace of Spades van Motörhead. De video daarvan ging viral.” Jitse zoekt ook de combinatie met klassieke muziek, samen met een violist van André Rieu. “Te gek, die kruisbestuiving.”

Ga het waarmaken, dat leer je bij Metal Factory. Zoals bij dat project bij de hockeyclub. ‘We hebben een deadline jongens, over drie maanden moet er een volwaardige show staan. Aan de slag.’ 

Emmelie Herwegh haalt herinneringen op

Emmelie voltooide een fotografie-opleiding voordat ze begon op Metal Factory. Na haar studia aan Metal Factory ging ze naar Fontys om International Event Music and Entertainment Studies (IEMES) te studeren. Ze is ook gitarist van de succesvolle deathmetalband Sisters of Suffocation.

Emmelie was van de vierde lichting studenten. De liefde voor het genre is haar met de paplepel ingegoten. Vroeger droeg ze zelf bandshirts, tegenwoordig zijn er groepen fans die kleding dragen van haar eigen deathmetalband, Sisters of Suffocation. “Op één bandlid na hebben we allemaal een verleden bij Metal Factory. Het voelt onwerkelijk dat er nu fans naar ons opkijken.”

Gitaarles kreeg ze al haar hele leven, tijdens haar studie heeft ze haar kennis uitgediept. “Bij Metal Factory krijg je de mogelijkheid om veel tijd en energie te steken in je instrument skills. Uren per dag ben je bezig met jouw vaardigheden. Zo ontzettend veel vlieguren in die drie jaar, dat is echt uniek. Volledige focus. De ontmoeting met al die gelijkgestemden vind ik daarnaast heel bijzonder. We hebben nog steeds veel contact met elkaar, de hele klas zit in een WhatsApp-groep. Bij een nieuwe release van iemand luisteren we natuurlijk graag, al hebben we het ook over hele andere dingen. Mijn vrienden, mijn bandleden, zelfs mijn partner: alles begon voor mij bij Metal Factory.”

 

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze