school

Patissier van het jaar Noa Vlemmix: ‘Chocola kent geen grenzen’

Gepubliceerd op: 11 juni 2024

Events

Oud-Summa studente Noa Vlemmix (27) is uitgeroepen tot de beste patissier van Nederland! In het voorjaar werd haar harde werken en creativiteit beloond. Niet alleen zijn we benieuwd naar haar verhaal, maar ook wat de titel ‘patissier van het jaar’ haar tot nu toe heeft gebracht.

Patissier van het jaar Noa Vlemmix

Noa groeide op in een creatieve familie. “Mijn ouders werken allebei als goudsmid. Ik besloot om niet hetzelfde te doen, maar om een eigen draai aan mijn creatieve kant te geven. In Nijmegen begon ik met de niveau 2 opleiding Uitvoerend bakker. Daarna ben ik overgestapt naar Summa waar ik in één jaar de opleiding Uitvoerend bakker heb gevolgd. Ik ben heel blij dat ik deze stap heb gezet, want bij Summa ging de wereld van bakken én patisserie pas écht voor mij open.” 

Passie voor chocolade 

Bij Summa kwam ze erachter dat er zo veel meer bij bakken komt kijken dan ze in eerste instantie altijd had gedacht. “Ik ging naar wedstrijden, bezocht bakkersbeurzen en volgde demo's waar ik door gepassioneerde patissiers werd meegenomen in hun werk en mogelijkheden. Een enorm inspirerende omgeving.” Ook is Noa erg te spreken over haar docenten. “Ze komen zelf uit het vak. Ze hebben echt iets te vertellen en staan open voor de trends en ontwikkelingen in hun vakgebied. Zij hebben mij geïnspireerd om ook de grenzen op te zoeken en mezelf te blijven ontwikkelen.” 
 
Tijdens de opleiding liep Noa stage bij chocolaterie Bontom in Nijkerk. Ondertussen werkt Noa hier alweer zeven jaar. Hier maakte ze kennis met de diversiteit van chocolade. “Kun je het bedenken? Dan kun je het maken van chocolade. Chocolade kent geen grenzen, dat heb ik bij Bontom wel geleerd.” 

Dutch Pastry Award  

Ieder jaar organiseert Het Nederlands Patisserie Team de Dutch Pastry Award. Dit is de hoogst haalbare wedstrijd in Nederland op het gebied van patisserie. “Mijn baas bij Bontom heeft hieraan meegedaan en ik wilde het ook wel eens proberen. De eerste keer dat ik meedeed werd ik tweede. Het was een mooie ervaring. Maar ik wilde kijken of ik toch niet de eerste plek kon halen. En dat is mij gelukt.” 
 
“Mijn stuk dit jaar is meer Noa, als je begrijpt wat ik bedoel. Het is echt mijn creatie. De meeste patissiers maken veel gebruik van krullen en bloemen. Ik probeer met mijn chocolade een verhaal te vertellen. Daarnaast zoek ik ook graag de grenzen op door te boetseren, in plaats van mallen te gebruiken. Het proces is moeilijker en duurt langer dan wanneer je vanuit losse onderdelen werkt.” 

Celebration 

Voor de wedstrijd krijgen de patissiers een thema, waarbij ze drie identieke desserttaarten maken en een pronkstuk. “Het thema van dit jaar was ‘Celebration’. Dan begint het proces met het uitdenken van een idee, het kiezen van de smaken en de opzet van de vormgeving. Ik wilde iets unieks bedenken en koos ervoor om een link te leggen naar mijn persoonlijke ervaring met het thema. Ik ben ooit naar een Holi festival geweest. Met deze ervaring in mijn achterhoofd, boetseerde ik een magiër die onderaan een tornado van kleuren en poeder stond. En geloof me, poeder is heel lastig na te maken met chocolade.” 

Het idee en de vormgeving was niet het enige waar Noa in uitblonk. “Ik vind het leuk om smaken te combineren die niet altijd voor de hand liggen. Mijn taarten waren gevuld met de smaken pistache met tamarinde en kardemon met chocolade. Niet alles wat ik maak is bizar en het is natuurlijk wel belangrijk dat het ook in de smaak valt bij de jury. Ik koos deze combinaties omdat ik ze goed bij het thema vond passen. En dat is gelukt”, lacht Noa. 

Een nummer één plek opent deuren 

Terugkijkend op de wedstrijd zijn we vooral benieuwd wat de titel patissier van het jaar Noa heeft gebracht. Ze is bescheiden en ze geeft aan net zo trots te zijn op haar tweede plaats als op haar eerste plaats. “Ondanks dat ik het zelf niet zo voel, merk je vooral dat het heel anders is om eerste of tweede te worden. Nu word ik door de een na de ander geïnterviewd voor krantenartikelen en herkennen mensen mij in de winkel. Al is er op de werkvloer niet zo heel veel veranderd", relativeert Noa. 
 
“De titel beste patissier van Nederland opent vooral veel deuren voor je. Wanneer de tijd komt zal het voor mij niet moeilijk zijn om een nieuwe baan te vinden.” 
 
De tip van Noa? “Kijk niet te veel naar wat andere patissiers maken en ben niet bang om te doen wat je leuk vindt. Wanneer je het blijft proberen en steeds een stapje beter wordt, dan slaat de vonk vanzelf een keer over en komt alles pefect samen. Het is belangrijk om enthousiast te blijven en dingen te doen die je leuk vindt. Zo blijf je passie houden voor het vak.” 

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag