Presentatrice Eva Eikhout toont aangepaste Volkswagen

Gepubliceerd op: 28 september 2023

Onderwijs

De kans is groot dat je de naam Eva Eikhout al een keer voorbij hebt horen komen. Deze stoere en energieke programmamaakster – onder andere bekend van BNNVARA, TEDx en de tweewekelijkse column van Eva Jinek - laat zich niet zomaar uit het veld slaan.

Summa Automotive Eva Eikhout 2023 nieuws

Eva Eikhout rijdt met aangepaste Volkswagen bus de Summa Automotive showroom binnen

Ondanks dat Eva is geboren met een zeldzame aandoening, waarbij er een afwijking is van de ledematen, reed ze afgelopen maandag zelfstandig in haar omgebouwde Volkswagen bus de showroom van Summa Automotive binnen. 

Presentatrice, programmamaker en gebruiker van aangepaste mobiliteit

Eva is 27 jaar en woont sinds deze week in Amsterdam. Ze is geboren met een zeldzame aandoening, het FFU-syndroom, waarbij er een afwijking is van de ledematen. Zo heeft Eva korte armen zonder ellebogen en handen. Ook haar benen zijn een stuk korter en ze hebben een lengteverschil van 10 centimeter. Ze heeft geen knieën, maar wel voeten. Dan is het extra knap om te zien wat ze op jonge leeftijd al heeft bereikt. 

Het begon voor Eva met haar aanmelding voor de BNNVARA Academy. Een plek in de rubriek ‘YUNG DWDD’ smaakte naar meer. Ze startte met het maken van verschillende gave en inspirerende video’s voor het YouTube kanaal van de Academy. Dat bleef niet onopgemerkt: ze won in 2019 de VIVA400-award. En als het aan Eva ligt is dit pas het begin.

What a bad hairday

Summa Automotive heeft een prachtige showroom, waar Eva zonder moeite haar Volkswagen bus naar binnen reed. De studenten stonden te trappelen om deze aangepaste bus van dichtbij te bewonderen. Geen betere setting voor Eva om haar inspirerende verhaal met onze studenten te delen.

“What a bad hairday.” Zo startte Eva haar verhaal. Na een moment van stilte nam ze ons mee in hoe haar ochtend eruitzag. Van het stijlen van haar haar en het smeren van de crackers tot het inpakken van de tas en het springen in de Volkswagen bus. Stijlen, smeren, inpakken en springen. Dit zijn allemaal dagelijkse handelingen waar we onze ledematen voor nodig hebben. Dan komt het moment van besef hoe knap het is dat ze een manier heeft gevonden om vrij en zelfstandig te zijn. Zoals Eva zegt: “De wereld gaat zich niet aanpassen aan mij, maar ik kan mij wel aanpassen aan de wereld.”

Vervoer is meer dan van a naar b rijden

Je kon een speld horen vallen. Van het binnenrijden, tot hoe ze openhartig haar inspirerende verhaal met de studenten deelde. Zo vertelde Eva: “Vervoer is zoveel meer dan van a naar b rijden. Mijn Volkswagen bus is van onschatbare waarde. Het geeft mij vrijheid om zelf te bepalen waar en hoe laat ik ergens heen wil gaan”. Creativiteit, doorzetten en het denken in oplossingen zijn de belangrijkste lessen die de studenten met zich meenemen.

Aangepaste mobiliteit

De showroom was gevuld met studenten Manager mobiliteitsbranche uit drie verschillende leerjaren. Het verhaal van Eva geeft ze genoeg stof tot nadenken. Er komen steeds meer elektrische auto's en dat brengt uitdagingen mee voor mensen die aangepaste mobiliteit nodig hebben. De elektrische auto's maken gebruik van eigen softwaresystemen. Het nadeel is dat je de systemen niet zo gemakkelijk koppelt aan de joystick die ervoor zorgt dat de bus voor Eva zo eenvoudig te besturen is.

Na dit inspirerende verhaal van Eva was het voor haar tijd om terug naar Amsterdam te rijden. Docenten en studenten lieten Eva niet met lege handen naar huis gaan. Ze kreeg een heerlijk aandenken mee van Summa Brood & Banket. En voor wat we hebben gezien van Eva, kan ze met zoiets lekkers ook zeker goed overweg.

Summa Automotive Eva Eikhout 2023 nieuws 2


Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze