Ruben van de Laar studeert af na verschrikkelijk ongeluk

Gepubliceerd op: 12 september 2023

Onderwijs

Ruben van de laar - foto peter van gent nieuws

September 2018 herinnert Ruben van de Laar zich alsof het gisteren was. Hij was zich druk aan het voorbereiden op een motorcrosswedstrijd, maar toen ging het verschrikkelijk mis. Een ongeluk zette zijn leven op zijn kop. Terwijl zijn vrienden naar school gingen, bezocht Ruben het ziekenhuis en duurde zijn herstel een aantal jaren. Hij is dan ook extra trots dat hij afgelopen zomer bij het Summa College zijn metaaltechniek mbo-diploma in ontvangst mocht nemen. Als het aan Ruben ligt, is dit pas het begin.

Verbrijzelde nekwervel

Ruben staat bij vrienden en familie bekend om zijn topsporters mentaliteit. Toen zijn training er bijna op zat, wilde hij toch nog vijf minuten crossen. “Ik kreeg van mijn trainer iets eerder vrij om te trainen. De training ging beter dan verwacht, totdat ik bij een springbult over mijn motor werd gelanceerd. Normaal sta je op en loop je naar de kant, maar ik kon niks bewegen. Ik wist direct dat het niet goed was."

Toen Ruben in het ziekenhuis lag, kreeg hij het hartverscheurende nieuws dat hij een verbrijzelde en een verschoven nekwervel had. “Als motorcrosser ken ik meerdere mensen met een dwarslaesie. Ik liet de gesprekken altijd achter mij, want met angst kun je niet op de motor stappen. Nu had ik het zelf. De wereld zakte onder mijn voeten vandaan.”

Topsportbegeleiding

Wat zou je doen als je Ruben was? Zou je opgeven of doorzetten en een nieuwe droom zoeken? Ruben vond de motivatie om iets totaal anders te doen. Hij ging de studie metaaltechniek combineren met werken én met zijn nieuwe topsport: rolstoelrugby.

We horen je al denken, school, werk én topsport? Hoe combineer je dat allemaal? Bij het Summa College zoeken we met topsportbegeleiding naar mogelijkheden om studenten zoals Ruben zo goed mogelijk te begeleiden. “Ik had niet meer verwacht ooit naar school te gaan, maar mensen hebben mij geholpen om mij een zo goed mogelijke toekomst te geven.” 

Compleet programma op maat

We stelden een compleet programma samen, aangepast op de situatie en de hulpvraag van Ruben. Dit deden we door samen te kijken naar het rooster en daarna in gesprek te gaan over wat we konden doen.  

Voor Ruben betekende dit dat hij één dag in de week naar school ging en de andere dagen werkte. “Het is hard werken en het vereist een goede mentaliteit, maar als je iets wilt bereiken is er altijd een mogelijkheid.” Ruben is daarom ook terecht heel trots op zichzelf.

Tijd voor nieuwe dromen

Zelfs na het ongeluk kijkt Ruben nog graag naar motorcross. Hij kijkt niet meer langer naar wat niet kan, maar wat hij nog wel kan doen. “Tijdens mijn revalidatie in de Sint Maartenskliniek kwamen ze vragen of het iets voor mij was. Ik hield niet van teamsport, maar toen ik groen licht van de artsen kreeg ben ik het gaan proberen. Nu train ik zo’n vijf keer per week in Nijmegen, thuis en in Amsterdam. Ons doel is een plaatsing voor de Paralympische Spelen in 2024. Er is zeker een kans.”

Lees hier het artikel van Omroep Brabant. 

Foto: de rechter speler is Ruben van de Laar. De foto is gemaakt door Peter van Gent.

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze