Samen tegen eenzaamheid: het warme hart van Summa in de Buurt

Gepubliceerd op: 21 december 2023

Events

In de donkere dagen voor kerst heeft Summa in de Buurt, een initiatief van het Summa Zorg & Welzijn, een bijzondere en hartverwarmende activiteit op de agenda staan. Vandaag gaan deelnemers uit de buurt samen met studenten aan de slag om een driegangenkerstdiner te bereiden. Deze activiteit staat niet alleen in het teken van lekker eten, maar vooral van maatschappelijke betrokkenheid, warmte en het opzoeken van de saamhorigheid.

Kerstdiner bij Summa in de Buurt

Elkaar opzoeken 

De deelnemers van het kerstdiner zijn vooral ouderen die zich eenzaam voelen, een klein sociaal kringetje hebben of die graag actief bezig blijven. Een van hen is Nico (70), een enthousiaste buurtbewoner die zich graag inzet om bij de activiteiten te helpen als het nodig is. "Ik vind het vooral fijn om hier met jongere mensen een praatje te maken. De hele dag alleen maar tussen de ouderen zitten vind ik niks. Ik sla nooit een activiteit over en zeker niet het kerstdiner," zegt Nico met een glimlach.  

Mooiste activiteit  

Nico is altijd heel actief geweest. Na 40 dienstjaren mocht hij met pensioen en zocht hij naar iets om zijn dagen mee te vullen. “Op een dag zag ik een flyer in de brievenbus van Summa in de Buurt. Dat was voor mij perfect. Vandaag staat een van de mooiste activiteiten op de planning, het kerstdiner. Ik was op tijd aanwezig en samen met een aantal studenten hebben alle deelnemers weer een aantal heerlijke gerechten klaargemaakt. Iedereen ziet er op zijn best uit, we hebben de leukste gesprekken en iedereen heeft heel de dag een enorme glimlach op het gezicht.” 

Gemeenschap 

De drijvende krachten achter Summa in de Buurt zijn projectleiders Marloes Rooijackers en Michel Frijters. Samen zorgen ze dat alle activiteiten soepel verlopen. Marloes vertelt hoe ze twee jaar geleden begon bij Summa in de Buurt en hoe het initiatief is uitgegroeid tot een groot succes. “Het draait niet alleen om het koken van maaltijden; het gaat om het creëren van een gemeenschap, het verkleinen van sociale afstanden en het bevorderen van zelfredzaamheid. Zo horen we van de meeste deelnemers dat ze zich weer gewaardeerd voelen en er voor hun gevoel weer toe doen.” 

Realistische leerplek 

Zonder studenten zou het kerstdiner in de soep lopen. Ze spelen een belangrijke rol en worden bij iedere stap betrokken. Van het werven en benaderen van nieuwe deelnemers en het bedenken van de activiteiten, tot het aangaan van een gesprek en deze gaande houden. Het draait allemaal om contact maken, elkaar begrijpen en van en met elkaar leren. 

Sluit ook een keer aan 

Ben je benieuwd naar welke activiteiten Summa in de Buurt nog meer organiseert? Kom vooral een keer kijken of meedoen en neem iemand mee die wel wat warmte en gezelligheid kan gebruiken. 

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzecoaches. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag