werk

School combineren met bijbaan? Doe het slim!

Gepubliceerd op: 08 april 2024

Life

Er is meer in het leven dan studeren. Wekelijks publiceren we een artikel met informatie die op of buiten school belangrijk voor je kan zijn. Dit keer: op deze manier kun je jouw bijbaan goed combineren met je studie.

Summa College Life student werken en school combineren nieuws

Of je nou werkt achter de kassa van de supermarkt, je buurvrouw helpt met haar steunkousen, hamburgers bakt bij de plaatselijke Mac of als fietskoerier pakjes bezorgt: grote kans dat jij als mbo-student een bijbaantje hebt naast je studie.

Met de prijzen van tegenwoordig geef ik je geen ongelijk! Maar hoe zorg je er nou voor dat dit werk niet ten koste gaat van je studie? Lees: je (droom)baan voor de toekomst? Met deze tips combineer jij je school slim met je bijbaan!

Stel jezelf doelen

Zet je doelen voor zowel je studie als je werk duidelijk voor je op een rij. Schrijf ze écht op en hang ze op een opvallende plek in je slaapkamer die je ertoe dwingt hier af en toe naar te kijken. Dit helpt je om gefocust te blijven en je tijd effectief te gebruiken.

Maak een schema

Maak een gedetailleerd schema waarin je je studietijd en werkuren plant. Zo zorg je ervoor dat je voldoende tijd hebt voor zowel schoolwerk als je baan.

Bespreek je situatie met je werkgever en docenten

Doe dit zodat ze op de hoogte zijn van je verplichtingen en eventueel kunnen helpen bij het vinden van een balans.

Stel prioriteiten

Voor je gevoel is vaak alles even dringend. Maar is dat ook zo? En dat wat er moet gebeuren, moet jíj dat ook allemaal doen of kan iemand misschien wat overnemen? Richt je op de meest belangrijke taken om te voorkomen dat je overweldigd raakt.

Studeer efficiënt

Maak gebruik van je vrije momenten om te studeren, zoals tijdens pauzes op het werk of tijdens je dagelijkse reizen. Gebruik studiemethoden die het beste bij je passen, of het nu gaat om flashcards, samenvattingen of groepsstudie.

Wees flexibel

Soms gebeurt er iets onverwachts dat je planning in de war schopt. Hoe vervelend dat misschien ook is, het is fijn als je in die gevallen snel kunt schakelen. Wees hier op voorbereid zodat je je taken tóch gedaan krijgt zonder je doelen uit het oog te verliezen.

En als laatste:

Zorg goed voor jezelf

Vergeet niet om op z’n tijd voldoende rust te nemen. Luister naar je lichaam! Een goede nachtrust, voldoende beweging en gezonde voeding zijn essentieel om zowel op school als op het werk goed te presteren.

Veel succes met het vinden van de juiste balans tussen school en werk! PS. Zit je ergens (anders) mee waar je niet uitkomt? Praat dan eens met iemand waarmee je een klik hebt, op school of daarbuiten. Je kunt ook mailen naar content@summacollege.nl. Wellicht help je daar niet alleen jezelf mee, maar ook anderen als we het onderwerp op deze pagina kunnen zetten.

 

 


 

Summa College Life Inge klein

Dit artikel is geschreven door

Inge de Wit
Communicatie, Summa College

Wil je mij mailen? Dat kan via content@summacollege.nl

 


Wil je meer van dit soort verhalen? Volg Summa op Insta of bekijk de Life pagina.

 

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze