school

School Life Hacks: efficiënt plannen & lesstof onthouden!

Gepubliceerd op: 20 september 2023

Life

Er is meer in het leven dan studeren. Wekelijks publiceren we een artikel met informatie die op of buiten school belangrijk voor je kan zijn. Dit keer: ontdek hoe een goede planning en handige trucjes je helpen om de lesstof te onthouden!

Summa College Life planning en leertrucs nieuws

Of je nu net begint met school of al even bezig bent, we weten dat het soms best een uitdaging kan zijn. Maar no worries. Met een slimme/goede planning en handige trucjes om de lesstof te onthouden, ga jij als een pro door je schooltijd heen. Leun dus maar lekker achterover terwijl je deze toffe tips leest om het beste uit jezelf te halen. 

1. De kracht van goed plannen 


We snappen dat plannen misschien niet per se spannend klinkt, maar het is wel de sleutel tot succes! Probeer deze tips om je planningskills te verbeteren: 

 • Agenda fun: Gebruik een leuke agenda en pimp hem met stickers en kleurtjes. Zo wordt het meteen een stuk leuker om al je belangrijke dingen bij te houden. Doet je ook weer aan je lagere schooltijd denken misschien ;) 
 • Prioriteiten stellen: Soms lijkt je to-do lijst eindeloos lang. Bepaal welke taken het belangrijkst zijn en begin daarmee. Dat maakt het al een stuk overzichtelijker! Maak een lijstje van alles wat je moet doen en schrijf erachter hoe lang je denkt ermee bezig te zijn. Dan zul je zien dat het vaak ook nog meevalt. 
 • Realistische planning: Ja, een beetje doorzettingsvermogen is goed, maar wees realistisch in je planning. Geef jezelf genoeg tijd voor elke taak en voorkom stress op het laatste moment. Dit doe je o.a. door al eerder aan een toets te beginnen dan de dag ervoor. Zet dit dus ook al eerder in je agenda en hak een grote toets in stukken, leer elke dag wat in plaats van alles ineens. Maak ook samenvattingen!
 • Weekplanner: Naast je dagelijkse planning kan een handige weekplanner je ook helpen. Zo zie je in een oogopslag wat er allemaal op de planning staat. Plannen met MS Planner (via Outlook) is ook mogelijk, je kunt dan een weekplanning en een dagplanning zien! 

2. Trucjes om lesstof beter te onthouden 

 
Soms lijkt lesstof maar niet binnen te komen, vooral als het een saai vak is. Maar met deze leuke trucjes blijft het beter hangen: 

 • Maak notities op je eigen manier: Tijdens de les kun je op je eigen manier aantekeningen maken. Schrijf het in je eigen woorden op, dan begrijp je het beter. 
 • Samenvattingen maken: Maak na elke les of hoofdstuk een goede samenvatting. Zo kun je het beter onthouden en voor een toets nog een keer doorlezen.
 • Kleurrijk leren: Gebruik stiften en post-its om belangrijke feiten te markeren in je boeken. Kleuren helpen je herinneren! Je kunt ook dingen arceren met een kleurtje, dan vallen ze goed op in je agenda.
 • Mindmaps: Maak mindmaps om verbanden en concepten te zien. Het helpt je om het grotere geheel te zien. 
 • Study buddies: Samen studeren is gezellig én leerzaam! Chill met je study buddies, bespreek de lesstof en leer van elkaar. Je kunt elkaar ook van huiswerk op de hoogte houden, wat jij niet weet weet je buddy misschien nog wel.  

3. Tijd voor jezelf! 

 
Studeren is belangrijk, maar vergeet niet te genieten van het leven. Hier zijn wat tips om te ontspannen en op te laden: 

 • Plezier & sport: Blijf (ook al heb je het druk met school) je favoriete hobby's doen en voeg wat sport toe. Het houdt je fit en gefocust.
 • Socialize: Spreek af met vrienden en familie. Sociaal contact is goed voor je en het helpt je even te ontsnappen aan de drukte van het studeren. 
 • Slaap als een koning(in): Goede nachtrust is belangrijk! Laad jezelf op met genoeg slaap, zodat je fris aan de slag kunt. Hoe aantrekkelijk het ook is om een serie te bingen... 

Klaar voor actie! 

Met deze handige tips voor planning en het onthouden van lesstof wordt jouw schooltijd next level. Oftewel gemakkelijker. Een goede planning is je beste vriend om stress te verminderen. En met leuke trucjes blijft de lesstof in je hoofd zitten. Vergeet niet om te genieten van je studentenleven en tijd voor jezelf te nemen. Let's do this. 


Summa College Life Judith klein

Dit artikel is geschreven door

Judith Smits
Onderwijsassistent, Summa College

Wil je mij mailen? Dat kan via content@summacollege.nl

 


Wil je meer van dit soort verhalen? Volg Summa op Insta of bekijk de Life pagina.

 

 

 

 

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag