Stemmen op je 16e?

Gepubliceerd op: 22 november 2023

Onderwijs

Summa College verkiezingen 2023 kiesdrempel

Er zijn in verhouding steeds meer oudere mensen dan jongere mensen in Nederland. Dit heet vergrijzing. Daardoor drukt de oudere kiezer meer zijn stempel op verkiezingsuitslagen, terwijl jongeren het langst de gevolgen ervan dragen. Er zijn mensen die dat niet niet eerlijk vinden. Door de leeftijd waarop je mag stemmen van 18 naar 16 jaar te verlagen, wordt het eerlijker, vinden zij. Er zijn al landen waar je eerder dan met 18 jaar mag stemmen, bijvoorbeeld in Brazilië (sinds 1988) en Oostenrijk (sinds 2007). Ook de Volkskrant schreef er pas een artikel over.

Hoe denken Summa-studenten daarover?

Charlotte Wever, voorzitter van de Centrale Studenten Raad, heeft begin deze week een kleine pool uitgezet onder 30 studenten van verschillende leerjaren en niveaus van het Summa College. 

Stemmen op je 16e? Uitslag:

  • 29 van de 30 studenten willen de grens op 18 houden. Argumenten die studenten geven zijn: meer levenservaring op je 18e, met 18 jaar denk je meer na over de toekomst en kun je betere keuzes maken. 
  • Eén student was voor verlaging naar 16, omdat je als 16-jarige stemt voor het leiderschap dat de basis legt voor jou als starter. 
  • Iedereen (van 18 jaar en ouder) die deelnam aan deze pool gaat stemmen. 

De Centrale Studentenraad Summa College roept alle kiesgerechtigde studenten op vandaag te gaan stemmen en geeft als tip: vul stemwijzer.nl in.


Stembureau op Willem de Rijkelaan

Vorige week konden de studenten op de locatie Summa Zorg & Welzijn al proefstemmen op het Stemplein. Vandaag is onze locatie aan de Willem de Rijkelaan een stembureau.  Extra leuk: onze studenten heten stemmers daar welkom en voorzien hen van koffie en thee. 

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag