Studenten koken met veel plezier

Gepubliceerd op: 20 juli 2022

Onderwijs

Elke 14 dagen serveren studenten een heerlijk gerecht.

Summa Horeca - Studenten koken met veel plezier

Studenten van Summa Horeca serveren elke veertien dagen - onder toeziend oog van docent Dirk Bongers - een oog- en tongstrelend gerecht. Maar wie zijn koks-in-opleiding Anne Raijmakers (17) en Twan Tacken (22) eigenlijk?

Anne Raijmakers (17) schiet in de lach. “Waarom ik de opleiding leidinggevende in de keuken bij het Summa College volg?”, herhaalt ze de vraag. “Omdat ik he-le-maal weg ben van koken. Ik denk dat ik thuis in Lierop het meeste kook.”

Ze hapt even naar adem. “Vanaf mijn dertiende, veertiende kook ik veel”, vertelt de Lieropse. “Het ging vanzelf. Mijn moeder maakt lange dagen. En mijn zus en broer vinden het minder leuk. Ik zat op dat moment op de mavo op het Varendonck College in Someren en had de tijd om regelmatig eten te bereiden.”

Anne Raijmakers vindt koken gaaf om te doen. “Het is leuk om mensen zo een fijne ervaring te geven. Bovendien: het vergt veel creativiteit. En dat is pas echt leuk. Vandaar dat ik mijn opleiding ook met veel plezier doe.”

Zelfstandig

Studiegenoot Twan Tacken (22) uit het Noord-Limburgse Sevenum, die opleiding tot zelfstandig werkend kok volgt, is – in vergelijking met Anne – een zogeheten late roeping. “Ik heb eerst kort de studie zorgtechniek en daarna maatschappelijke zorg gedaan. Die laatste studie heb ik afgerond”, zegt hij.

“Maar maatschappelijke zorg was het uiteindelijk toch niet. De opleiding tot zelfstandig werkend kok heb ik gekozen omdat ik het fijn vind om te zien hoe anderen genieten van mijn kookkunsten. En natuurlijk omdat ik koken kei-leuk vind.”

Tacken kon in de Lichtstad kiezen tussen de Rooi Pannen en het Summa College. “Er is niets mis met de eerste school, maar het Summa College past meer bij mijn karakter”, vertelt de Limburgse kok-in-opleiding. “Ik wil gewoon mezelf zijn.”

Samen met mede-student Anne en docent Bongers heeft Tacken een aantal recepten uitgezocht die de komende tijd aan de lezers van Groot Eindhoven worden voorgeschoteld.

“Ik heb er veel zin in”, zegt hij. “Het is toch leuk om mensen enthousiast te maken voor food.” Hij is ook helemaal weg van de Franse keuken. “Die slaat toch de trom bij ons”, zegt Tacken.

Voor Anne Raijmakers maakt het niet uit wat ze moet bereiden. “Weet je, een lekkere gehaktbal met aardappelen, pasta met vis of een stukje biefstuk met asperges, het vraagt allemaal kennis om het goed te doen. En dat blijf ik nog steeds heel leuk vinden: ingrediënten omzetten in eten waar mensen hun vingers bij aflikken.” 

Recept van Anne Raijmakers: pastinaaksoep

Ingrediënten

  • 800 gram pastinaak
  • 1 ui
  • 100 ml room
  • 750 ml bouillon
  • 1,5 theelepel curry poeder
  • Zout en peper
  • Olijfolie (om in te bakken)

Bereidingswijze

Snipper de ui. Verhit de olie in een pan en fruit de ui hierin aan. Schil en snijd de pastinaak en voeg toe, voeg ook de currypoeder toe en bak dit even mee. Voeg de bouillon toe en laat de soep ongeveer vijftien minuten koken tot de pastinaak gaar is. Als dat het geval is, pureer de soep glad met een staafmixer en voeg dan de room toe. Breng de soep op smaak en zout en peper.

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze