Studenten stralen op Crafted Festival 2023

Gepubliceerd op: 30 juni 2023

Events

Crafted Festival, editie zes. De zomerzon scheen op het Eindhovense Klokgebouw; het zouden echter vooral onze studenten worden die enorm zouden gaan stralen. Verschillende sectoren lieten zich zien, creatief vakmanschap was de gedeelde noemer. Wat hebben we ervan genoten. De eerste editie waarbij we samenwerkten met verschillende mbo-instellingen, er was een intensievere samenwerking met het bedrijfsleven en we hadden meer bezoekende VO-scholen dan ooit tevoren. Zien, horen, ervaren, verwonderen, proeven. Zelden was er zoveel energie in het oude Philipsgebouw.

Summa College Crafted 2023 nieuws

Al ver voor de officiële opening was het gezellig druk in de vier hallen van het Klokgebouw. Meer dan 800 middelbare scholieren bezochten Crafted. Ze maakten hun rondjes op elektrische fietsen om zo blenders te laten werken: een verse smoothie was welkom in de warme ruimte. Ze luisterden naar studenten die enthousiast vertelden over hun interieurideeën, innovatieve meubels en hun prachtige kunstwerken van chocolade en deeg. Er waren ijsjes en wie wilde kon nóg mooier gemaakt worden door onze studenten van Beauty & Lifestyle: het was druk in de stoelen voor de spiegels. Selma en Derya van het Christiaan Huygens College bleven lachend hangen bij de photobooth, Jordy en Mees van het Sondervick College waren vooral onder de indruk van de knalgele Bambu Beetle van Summa Automotive: een wagen die op luchtdruk omhoog gaat als een Transformer. Ondertussen maakten artiesten van de Metal Factory zich op voor hun eerste soundcheck, pitchten studenten hun ondernemersideeën, liepen modellen van Summa Fashion hun eerste proefrondje op de catwalk en maakten juryleden hun rondje langs de genomineerden van de MBO Crafted Award. Een belangrijke prijs, maar stiekem weten wij natuurlijk dat al onze creatieve talenten winnaars zijn.

De eerste Crafted Award

Om half drie startte het congres met de muzikanten Cheyenne en Konstantin, Duitse studenten van Metal Factory. Er volgden inspirerende sprekers. De Eindhovense wethouder Monique Esselbrugge vertelde over de noodzakelijke gelijkwaardige behandeling van álle studenten en de maatschappelijke erkenning en waardering voor mbo’ers. Ze was enorm onder de indruk van het talent in de hallen onder de congreszaal. “Elke opleiding is een goede. Als je er maar zelf voor gekozen hebt. Iedereen zou het talent moeten zien dat hier staat. Daarom ben ik hier vandaag.” Er kwamen studenten en docenten van verschillende Summa-scholen aan het woord over creativiteit, samenwerking en talent, er werden heerlijke hapjes en mocktails uitgedeeld door studenten Horeca. Vertegenwoordigers van de gemeente Eindhoven en het onderwijs reikten de MBO Crafted Award uit aan de student die in hun ogen met zijn of haar creatie heeft gezorgd voor de grootste maatschappelijke impact, maar ook vakmanschap, ondernemerschap, creativiteit en innovatie werden beoordeeld. De winnaar werd Jesse Vogels (Brood en Banket, opleiding Patisserie) met zijn project Streetfood; volgens de jury ligt de wereld aan zijn voeten.

Complimenten en gesprekken

En toen de officiële opening, de deuren gingen om 17:00 uur open voor alle geïnteresseerde bezoekers. Het was druk en dat bleef het tot het einde. Er was veel interesse voor de werkstukken in de vier hallen, maar ook bleef bijna geen stoel onbezet bij de twee fashionshows. Voor Anny Lian (21, opleiding Interieur Adviseur) was het een geslaagde dag. “Het is echt heel feestelijk. Mensen zijn heel geïnteresseerd in mijn project, geïnspireerd door het Chinese restaurant. Ze zien mijn waaiers en Aziatische instrumenten en dan komen de verhalen vanzelf. Daar gaat het voor mij om.” Een zaal verder zit Arife Hosgor (20) voor de spiegel, haar bijzondere kapsel is bijna klaar. “Ik zit op de kappersopleiding van Summa en ik hoop zelf ook ooit te mogen stylen hier op Crafted. Vandaag ben ik model. Mensen geven veel complimenten, dat maakt het voor mij een leuke dag. Iedereen is heel aardig. En wat bijzonder leuk is het om ook alle andere creatievelingen te zien op zo’n dag.”

Grenzen verleggen tijdens de Fashion show

De fashionshow was een hoogtepunt van de dag, met al die mooie creaties en in het midden de muziek van onze eigen artiesten. Op de catwalk liepen meer dan honderd dames en heren. De een zelfverzekerd, voor de ander was het een spannende eerste keer. Ook dat is Crafted: grenzen verleggen. Fadumo Hayaan (21) van Summa Fashion: “Ik zou dit vroeger nooit gedurfd hebben, toen vond ik presenteren al heel eng. Ik sta altijd liever op de achtergrond. Deze modeshow was voor mij een flinke stap, ik ben trots op mezelf. Mijn inspiratie haal ik uit mijn Islamitische cultuur en uit mijn favoriete vakantiebestemming, Dubai. Crafted is belangrijk. Alle creativiteit zien, ontdekken hoe ver studenten in een paar jaar zijn gekomen. Het is mooi om daarvan te proeven.”

Gek van techniek

Weer een zaal verder een andere wereld: die van de techniek. Een auto rijdt over een parcours, een drone vliegt rond, prachtige stalen barbecues pronken naast de houten burgemeestershamer die onlangs werd gemaakt door onze talentvolle technici. Wesley Tomescu (20 jaar, Mechatronica) zit naast zijn modulaire ledmuur. “We hebben ze zelf gemaakt, interactieve panelen met magnetische velden. Je kunt door je hand erboven te bewegen lampjes laten branden, maar the sky is the limit. Spelletjes ermee maken lijkt me ook heel leuk. Bezoekers zijn onder de indruk.” Zijn klasgenoten maakten een racesimulatie. “Met een vr-bril zijn ze aan het racen, we zien hun hoofden meebewegen. Erg leuk om te zien. Vandaag ontdekken mensen wat wij allemaal kunnen en wat Summa allemaal doet. Het is een erg leuke dag.”

Nieuwe verrassingen

A colorful mess noemde gitarist Konstantin Richter Crafted vooraf tijdens een interview, en dat bedoelde hij in positieve zin. Kleurrijk is het festival zeker, met die verscheidenheid aan talent, met die veelheid aan energie, met om iedere hoek weer nieuwe verrassingen en vooral met al het enthousiasme – bij deelnemers en bij het publiek. Als een confettikanon dat werd afgevuurd in het Klokgebouw. We hebben ons laten zien in de Brainportregio.

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze