Studenten Summa Fashion maken zorgrobots menselijker

Gepubliceerd op: 19 december 2022

Onderwijs

De zorgrobots die zijn aangekleed door studenten van Summa Fashion

Studenten van Summa Fashion hebben zorgrobots in modieuze kleding gestoken. Met mooie outfits zouden ze mensen met een beperking, mensen met dementie en andere gebruikers meer aan moeten spreken. De robotmaatjes verschijnen op donderdag 22 december in hippe outfits op de catwalk bij Summa Zorg.

Innovatie in de zorg staat niet stil, het inzetten van zorgrobots gebeurt  steeds vaker. Een belangrijke succesfactor in het gebruik is het opwekken van empathie bij de doelgroep. “Uit onderzoek moet blijken of een robotmaatje met kleding voor meer inlevingsvermogen bij de patiënt zorgt”, zegt Mathijs Driessen, projectleider Samen Slim Zorgen bij Summa Zorg.

Verschillende doelgroepen

Binnen het Summa College is het gebruikelijk dat verschillende scholen samenwerken. Dat is ook bij deze zogeheten zorgmaatjes het geval. Mathijs Driessen zocht vanuit zijn rol contact met Ageeth Beumer, docent bij Summa Fashion. Dit resulteerde in reeks outfits van Summa Fashion voor de zorgrobots.

De kleding die is door de Fashionstudenten ontworpen voor verschillende doelgroepen. Zo kleedden de studenten robots aan voor in de jeugdzorg, gehandicaptenzorg, ouderenzorg, zorg in het ziekenhuis en fysiotherapie. Tijdens de presentatie op 22 december geven studenten een toelichting op de verschillen in kleding per doelgroep. 

Leerzaam voor de student

Het was volgens Beumer een leuk maar bovenal leerzaam project voor de fashionstudenten. “Ze moesten tijdens het proces rekening houden met allerlei praktische beperkingen. Neem bijvoorbeeld de bewegingsvrijheid van de robot of de plaats van de accu, microfoon en camera”, vertelt ze. “Het mooie is dat de kleding ook daadwerkelijk in productie kan voor een grotere en bredere collectie”, vervolgt ze. Uit oogpunt van duurzaamheid is er gerecycled materiaal gebruikt bij het maken van de kleding.

Ook de studenten van de zorgopleidingen plukken de vruchten van dit project. Summa Zorg beschikt over een tiental robotmaatjes. Ze worden met enige regelmaat gebruikt tijdens stage of werk (als ze een BBL-opleiding volgen). “In de nabije toekomst nemen de studenten de aangeklede robots mee naar hun stages. Op deze manier kunnen ze nog beter inspelen op de zorgvraag die er ligt en wordt de zorg dus persoonlijker”, aldus Driessen. Hij ziet de eerste kledinglijn als startpunt en hoopt in de toekomst op uitbreiding.

Modeshow

De presentatie van de kleding is donderdag 22 december van 13.30 tot 15.00 uur in het Experience Lab van Summa Zorg op de Willem de Rijkelaan In Eindhoven. De robotmaatjes zullen in verschillende outfits over een catwalk paraderen.

Een van de zorgrobots die door studenten van Summa Fashion is aangekleed

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag