Studenten Summa ICT winnen hackaton

Gepubliceerd op: 07 december 2023

Events

Summa ICT is enorm trots op de studenten Yusuf, Tim en Andor. In de laatste dagen van november hebben zij meegedaan aan de Digital Proof Hackaton in Tilburg en op 1 december wonnen ze de finale.

Overwinning hackaton Summa ICT nieuws

Wat een geweldige prestatie! Leuke bijkomstigheid: de andere teams kwamen van universiteiten, met studenten van de studie Data Science. Hieronder het verhaal van de week, maar de enthousiaste bijdrage van de studenten (onderste alinea) is natuurlijk het leukst.

De casus: slimme transportliften

Deelnemende teams werken samen in een multidisciplinair team met duidelijke opdrachten. Aan ons drietal de kans om het beste prototype te maken voor de praktijkcasus. Die ging over slimme transportliften. De uitdaging van hoogbouw is een efficiënte logistiek. De bouwliften zijn het hart van de verticale logistiek, waar nog flinke winst te behalen is. Vaak worden de bouwliften in een groep bij elkaar gezet om de capaciteit te vergroten, maar elke bouwlift werkt als een op zichzelf staand systeem. Het zou daarom interessant zijn om de liften samen te laten werken en slimmer te maken. De studenten kregen gigantische datasets en moesten op basis van conclusies die ze trokken een prototype maken om te komen met een goed werkende oplossing. Een echte data science-challenge dus!

Aan de slag!

Ons team, onder begeleiding van Ron van Asseldonk en Jaap van Hulsel, begon met het bevragen van de klant. Wat zijn nu de grootste uitdagingen op het gebied van efficiëntie? Hier was de klant erg duidelijk over. Het had te maken met de deuren die de lift heeft. Er zijn wegens de veiligheid twee deuren die gesloten moeten worden voordat de lift zich mag verplaatsen. Bouwvakkers vergeten regelmatig om de deur te sluiten of gooien hem maar half dicht. Hierdoor staat de lift ooit meer dan een uur vast. Onze groep kwam tot de conclusie dat een lift stil staat vanwege de deuren als beide voorwaarden waar zijn:

  • De lift niet verandert niet van verdieping 
  • De lift verandert niet van gewicht (mensen zijn niet aan het in- of uitladen)

Hierbij hebben ze gekeken naar de tijdstippen en het viel hun op dat tot activiteiten altijd binnen vijf minuten klaar zijn, en dat er daarna meestal langere periodes zijn van inactiviteit. Het voorstel: zorg dat de deuren na vijf minuten automatisch dicht gaan. De jury heeft de uiteindelijk winnaar bekend gemaakt. Wie heeft de beste vragen gesteld aan de klant? Omdat de mbo studenten goede vragen gesteld hebben en hierdoor zo’n gemakkelijke oplossing hadden voor de grootste uitdaging van de opdrachtgever, hebben ze de hackathon gewonnen.

De studenten aan het woord

Andor: “Wij hebben meegedaan aan de Digital Proof Hackathon die plaatsvond in Tilburg. Je had drie verschillende challenges en wij hebben voor challenge C gekozen, voor het bedrijf RAXTAR. Zij hebben ons gevraagd om de liften efficiënter te maken met de data die wij kregen. Wij kregen toegang tot live data van 107 industriële liften, hierin konden we precies zien hoeveel er ingeladen werd en op welke verdieping deze liften waren. Met deze data moesten wij een oplossing gaan zoeken om de lift efficiënter te maken, dus hebben wij doorgevraagd wat het meeste tijd kost op de bouwplaats. Toen vertelde RAXTAR ons dat dit was dat de deuren onnodig open bleven staan en dat ze handmatig gesloten moesten worden voordat de deur dicht ging. Hier hebben wij een prototype voor gemaakt die dit analyseerde en herkende wanneer de deur onnodig open stond. We hebben vier dagen gewerkt om een prototype en presentatie te maken om het vervolgens te presenteren aan de jury. We hebben de hackathon gewonnen en voor challenge C kwamen de andere studenten allemaal van de universiteit en studeerden Data Science. Wij zijn erg blij met het resultaat dat we in deze korte tijd tot hebben kunnen komen.”

 

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag