Studenten Summa overstijgen zichzelf tijdens Drone Challenge 2023

Gepubliceerd op: 13 juli 2023

Onderwijs

Ready, set, FLY! Studententeams van Summa College en Fontys kregen 20 weken de tijd om een transportdrone te bouwen en het tegen elkaar op te nemen in een reeks challenges. Op 6 juli vond de finale plaats in Brainport Industries.

Summa College Drone Challenge 2023 nieuws

Studenten mbo en hbo werken samen

De teams bestaan uit een willekeurige mix van mbo- en hbo-studenten met iedereen eigen talenten en kennis. Samen hebben ze maandenlang gebouwd en geschaafd aan hun prototypes en drones in het Fontys gedeelte van de Brainport Industries Campus. Het is een strijd, maar de studenten gingen tijdens het bouwen onderling collegiaal met elkaar om en helpen elkaar waar ze kunnen. Zou dat tijdens de finale ook zo zijn of gaan daar de handschoenen uit?

Wonderlijke apotheose

Donderdag 6 juli 2023 stonden alle deelnemers aan de Drone Challenge 2023 klaar voor een spannende finale in de Brainport Industries Campus. Onder het toeziend oog van projectleiders Robert Wit (New Business Creators), Patrick Fonken (Summa College) en Mark Aelmans (Fontys) gaan team voor team de drones in de lucht. Hier en daar gaat er iets mis met de besturing, met het evenwicht of met het grijpmechanisme, maar wonderlijk genoeg functioneren álle drones deze dag. Zeer bijzonder, omdat elk team 20 weken geleden met niets is begonnen. Was er dan geen drama? Jawel, één team is een crash van een dag eerder niet te boven gekomen en kon enkel de andere teams aanmoedigen.

De kers op de taart

De drones leggen in de challenges een parcours af en moeten een klein, zelf ontworpen (en door partner K3D uit metaal geprint) object verplaatsen. Naast de uitvoering van de challenges worden ook het ontwerp en het bouwproces meegenomen in de beoordeling. Summa College docent Patrick Fonken is zeer tevreden over de dag en de Drone Challenge in het algemeen: “Naar deze finaledag wordt 20 weken toegewerkt. Er zat heel veel energie in de dag, iedereen wilde naar het eindresultaat kijken. Daadwerkelijk met de drones vliegen was de kers op de taart.”

Supervet

“Opvallend is dat de ontwikkelde grijpermechanismen dit jaar veel beter zijn dan die van vorig jaar”, zegt Patrick. “Hoewel dat mooi is om te zien, gaat het deze dag helemaal niet om winnen. Een van mijn studenten zei – ‘ik kreeg de kans om deel te nemen en het was supervet, deze ervaring nemen ze me nooit meer af’. Daar doe ik het als docent voor.” 

Samenwerking

De kracht van de Drone Challenge zit in samenwerking. Fontys Hogeschool, Summa College en New Business Creators trekken samen op, en volgend jaar sluiten waarschijnlijk nog twee onderwijsinstellingen aan. Ook de aangesloten partners (AMcubator, KMWE, Capreon, Brainport Industries, Procureon, K3D, Additive Center, AM-Flow, Hexagon Manufacturing Intelligence en Marketiger) ondersteunen de studenten tijdens het bouwproces met inspirerende presentaties en kennisdeling. Maar belangrijker nog is de samenwerking binnen elk drone team. Elke student levert een belangrijke bijdrage op zijn specifieke gebied. Één van de studenten verwoordde het als volgt: “Ik vond het spannend om te beginnen aan dit project, want je kunt geen boek volgen. Je moet in het Engels samenwerken met een hbo’er die heel andere kennis heeft dan jij. Dat is dus spannend, maar je leert er wel ontzettend veel van.”

Deelnemen? Bespreek het met je mentor

Uiteindelijk was er één team dat alle obstakels had overwonnen. Alle aanwezigen vierden het alsof er gescoord werd in de Champions League. Een mooie ontlading na een intensief traject waarbij het opdoen van kennis hand in hand ging met ontwerp- en bouwplezier. Wil je meedoen aan de Drone Challenge 2024? Kijk dan eens of een opleiding van Summa Engineering of de mechatronica-opleidingen van Summa Techniek iets voor jou zijn. Studenten van die opleidingen kunnen voor deelname contact opnemen met hun mentor of Patrick Fonken via patrick.fonken@summacollege.nl. Mis het niet!

 

Studenten Summa overstijgen zichzelf tijdens Drone Challenge

Studenten Summa overstijgen zichzelf tijdens Drone Challenge 2023

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze