Studentgeluk en werkgeluk: "Beter worden waar je al goed in bent"

Gepubliceerd op: 12 maart 2024

Onderwijs

Werken en leren vanuit je talent draagt bij aan student- en werkgeluk. Om dit te bereiken is het allereerst belangrijk om je talenten en kwaliteiten goed in beeld te hebben. Niet alleen van jezelf, maar ook onderling tussen onderwijsmedewerkers. En natuurlijk ook van alle studenten in de klas. Zo kunnen kwaliteiten optimaal worden benut in de samenwerking en kun je beter aansluiten op het leerproces van de student. Als je dit goed doet, bevordert dit het werk- en leerplezier van medewerkers en studenten. Maar hoe pak je dat aan?

Summa College werkgeluk training nieuws

Om teamleiders en verdere collega’s met managementtaken verder op weg te helpen om talentdenken in het onderwijs te bevorderen, is Summa recentelijk een nieuwe training gestart: ‘Leidinggeven aan Talent’. De training wordt gegeven door Dr. Mirjam Baars, arbeids- en organisatiepsycholoog, onderwijskundige en bedrijfskundige, en auteur van het boek ‘Leidinggeven aan talentontwikkeling’. 

Studentgeluk en werkgeluk 

De training draagt bij aan student- en werkgeluk. Wie zelf een positieve ervaring heeft met talentgericht werken, kan het ook eenvoudiger toepassen in het onderwijs. “De training helpt teams meer te werken vanuit talenten, wat een positieve invloed heeft op werkgeluk”, zegt Janneke van der Poel, initiatiefnemer en adviseur bij dienst HR. “Uit theorieën over werkgeluk blijkt dat mede talentontwikkeling bijdraagt aan werkgeluk. Met de training willen we teamleiders handvatten bieden om bij te dragen aan talentontwikkeling, om talenten en kwaliteiten in beeld te krijgen en zo beter aan te sluiten bij de taken die er liggen.”

Onderwijsvernieuwing realiseren

Eerdere deelnemers zijn enthousiast. Volgens Daniëlle Soers, deelnemer en teamleider opleiding Onderwijsassistent bij Summa Zorg & Welzijn, sloot de training goed aan bij waar ze als team al mee bezig zijn. “Ons team loopt voorop in onderwijsvernieuwing. Hierbij speelt talentontwikkeling een belangrijke rol. Ik ben er bewuster mee omgegaan om collega’s in te zetten op hun talenten.”

Daniëlle kijkt met genoegen terug naar de training. “In de training werd steeds de koppeling gelegd tussen theorie en praktijk. Ik vind het fijn als zaken onderbouwd zijn. In de training leerden we welke vier hefbomen je als leidinggevende kunt inzetten om talentontwikkeling te realiseren. Daarbij werd gebruik gemaakt van speelse werkvormen. Daar houd ik wel van. Het was een leuke, afwisselende training. Het uitwisselen van ervaringen met collega’s is altijd fijn. De oefeningen die we aangereikt kregen waren ook werkvormen die je meteen kunt toepassen. Het was ook fijn dat we na de trainingen enkele meetings hadden om ervaringen met mede-collega’s uit te wisselen.”

Ruimte voor talenten

Volgens Daniëlle heeft de training haar interessante inzichten gegeven. “Mijn passie is onderwijsvernieuwing. In dit kader is het dan belangrijk dat je medewerkers meekrijgt. De hefbomen die tijdens de training centraal stonden hebben me hierbij geholpen. Ik heb bemerkt dat verandering niet in organisaties, maar in mensen zit. Als je mensen in beweging wilt krijgen, moet je ze ruimte geven om hun talenten in te zetten. Dit ten dienste van onderwijs en het team. Ik heb er altijd in geloofd dat het waardevol is om te investeren in ‘beter worden waar je al goed in bent’, zowel voor jezelf als de organisatie. Wanneer je probeert beter te worden in waar je níet goed in bent, kost je dat onnodig veel tijd en energie.”

Veilige ontmoetingsplek 

De focus op talentontwikkeling draagt er ook toe bij dat binnen het Summa College een veilige ontmoetingsplek gecreëerd wordt. “We streven naar een ontmoetingsplek waar iedereen zich kan ontwikkelen en zichzelf kan ontdekken”, vervolgt Janneke. “Een prettige bijkomstigheid is dat medewerkers dan vitaler blijven, een hogere productiviteit hebben en met meer plezier naar het werk gaan. Dit heeft een positief effect op de kwaliteit van het onderwijs.”

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze