Leven

Studeren tijdens de ramadan

Gepubliceerd op: 10 maart 2024

Life

Er is meer in het leven dan studeren. Wekelijks publiceren we een artikel met informatie die op of buiten school belangrijk, handig of leuk voor je kan zijn. Dit keer: wat betekent meedoen aan de ramadan voor studenten (en docenten)? Gastblogger Hibbe Zidan, docent van Summa Business, legt het uit.

Summa College life ramadan voor studenten nieuws

Zoals de meesten van jullie al wel weten is de ramadan maandag 11 maart begonnen. Als moslims krijgen we jaarlijks weer creatieve vragen te horen over het vasten en de maand ramadan die ons (oftewel mij) keer op keer aan het lachen maken.

Ik kan er wel een paar opnoemen:

  • Mag je je eigen speeksel doorslikken? Really? Dit klinkt misschien als een onmogelijke vraag, maar deze vraag is heel vaak aan mij gesteld. Antwoord: ja dat mogen we!
  • Mag je helemaal niks drinken dan, zelfs geen water? Tijdens het vasten eten EN drinken we niks!
  • Mag je dan ook geen kauwgom? Neeeeeee, ook geen kauwgom.
  • Vasten is toch super slecht voor je lichaam, je hongert jezelf toch zo uit? Nee, eigenlijk is vasten supergezond voor je lichaam en dit blijkt zelfs uit onderzoek!
  • Mag je ook niet stiekem eten als niemand kijkt? Um for your information: het grootste deel van de moslims doet vrijwillig mee aan de ramadan. Waarom zou je überhaupt meedoen aan de ramadan als je ergens stiekem gaat eten? Dus het antwoord op deze vraag is: er is niemand die zegt dat je niet 'mag' eten tijdens de ramadan, maar het zorgt er wel voor dat je vasten ongeldig wordt verklaard. Vasten is namelijk een verplichting voor moslims en hoort bij 1 van de 5 zuilen in ons geloof.
  • Mag je ook niet je tanden poetsen? Um, zeker wel, zolang je het maar niet doorslikt. #keepingthebreathclean.


Waarom vasten moslims nu eigenlijk?

Er zijn nog veeeeeel meer vragen die gesteld worden tijdens de ramadan, maar ik denk dat de top 6 vragen hierboven de meest voorkomende zijn. Maar de vraag die denk ik bij velen nog blijft hangen is “Waarom vasten moslims nu eigenlijk?”. De belangrijkste reden waarom moslims vasten is omdat dit simpelweg opgedragen is door God. Er zijn vijf zuilen van het geloof in de Islam, die moslims verplicht worden te volgen. Vasten tijdens de maand ramadan is een van deze vijf zuilen. Ook is ramadan de maand waarin de Koran werd geopenbaard aan de profeet Mohamed. Daarnaast brengt de ramadan ons dichter bij ons geloof en is het een soort cleanse voor ons lichaam. Het draait namelijk niet alleen om het niet eten en drinken gedurende de maand, maar ook om slechte gewoonten te stoppen. Ook geeft het ons als moslims een gevoel van samenhorigheid en komen we ook vaak samen tijdens iftar (avondeten) om gezamenlijk te eten. Tijdens de ramadan leggen moslims ook de focus op zakat (geld doneren). We donoren dan bijvoorbeeld geld naar een organisatie die voor arme mensen iftar maaltijden klaarmaakt, zodat de armen ook te eten hebben tijdens de ramadan. Er komt dus tijdens deze maand veel liefdadigheid en samenhorigheid bij kijken. Wanneer de ramadan voorbij is, wordt dit gevierd. Dit feest wordt Eid-Al Fitr genoemd, oftewel ‘suikerfeest’. Eid duurt 3 dagen en gedurende deze 3 dagen wordt er met familie gegeten en gebeden. Ook dragen we onze mooiste kleding, net als niet-moslims tijdens de feestdagen in december.

Vasten combineren met werk of school

Het combineren van ramadanvasten met werk of school kan aan het begin misschien lastig zijn. Ik herinner nog van mijn schooltijd dat ik dit op het begin van elke ramadan best lastig vond, omdat je lichaam nog aan het wennen is aan het vasten. Hierdoor heb je soms hoofdpijn bij lange schooldagen. Maar ik vond altijd een goede planning en het indelen van activiteiten op goede momenten gedurende de dag altijd super goed helpen. Ik heb daarom ook wat tips die je tijdens de ramadan goed kan gebruiken wanneer je vasten combineert met werk of school:

  • Plan je dag anders is dan dat je normaal doet: hiermee bedoel ik dat je sporten, huiswerk maken en andere belangrijke activiteiten beter in de avonden kan plannen nadat je je vasten hebt verbroken.
  • Geef prioriteit aan rust: deze vind ik zelf superbelangrijk. Omdat wij als moslims gedurende de schooldagen ook ‘s nachts moeten opstaan om te ontbijten, is het zeer belangrijk dat je genoeg rust neemt. Ik ga bijvoorbeeld vroeger naar bed en slaap na werk nog eventjes.
  • Voedzaam ontbijten: zorg er alsjeblieft voor dat je ’s nachts zo voedzaam mogelijk eet. Eiwitten zijn echt je beste vriend tijdens de Ramadan. Door veel eiwitten te eten, blijf je gedurende de dag langer vol.
  • Blijf genoeg drinken: drink voldoende water tijdens de niet-vasten uren, vooral tijdens suhoor en iftar (ontbijt en avondeten).
  • Communiceer met anderen: als het even niet mee zit, ga dan alsjeblieft in gesprek met anderen hierover. Informeer je collega’s, klasgenoten of je mentor dat het even niet gaat. Dit kan hen helpen te begrijpen wat je nodig hebt en om ondersteuning te bieden als dat nodig is.

Ik wens iedereen die meedoet met de ramadan een hele mooie maand toe! Oftewel: ramadan mubarak! Op zijn Nederlands: een fijne ramadan! Voor degene die niet meedoen met de ramadan, hopelijk vonden jullie deze informatie over de ramadan leerzaam en ben je nu meer te weten gekomen over wat de ramadan nu precies inhoudt en wat deze speciale maand voor ons moslims betekent.

Veel succes allemaal! En als het even tegenzit: je kan het, niet opgeven! 

Summa College gastblog Hibbe 3-2024

 

Summa College life gastblogger silhouet 150x150

Dit artikel is geschreven door

Hibbe Zidan
Docent Summa Business

Wil je mij mailen? Dat kan via content@summacollege.nl

 


Wil je meer van dit soort verhalen? Volg Summa op Insta of bekijk de Life pagina.

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze