Summa heeft Oekraïnse vluchtelingen veel te bieden

Gepubliceerd op: 20 juli 2022

Blogs

Collega’s en studenten willen en kunnen een verschil maken voor vluchtelingen.

Summa College - Bloemen Oekraine

De situatie in Oekraïne is hartverscheurend. En de acties die collega’s en studenten bij Summa College opzetten om vluchtelingen te ondersteunen, zijn hartverwarmend. De initiatieven variëren van taarten bakken tot het schoonmaken van een opvanglocatie en van de verkoop van plantjes tot individuele acties om geld in te zamelen. Het onderstreept onze maatschappelijke betrokkenheid. Het hart van studenten en medewerkers zit op de juiste plaats.

Vanuit de overheid is er een handreiking naar de gemeentes gegaan, ‘Gemeentelijke opvang Oekraïners’. Die staat vol handvatten en tips over opvang, vergunningen, veiligheid, gezondheid, toegang tot de arbeidsmarkt, noem maar op. Er is ook een hoofdstuk gewijd aan onderwijs. Nieuwsgierig sloeg ik pagina 21 open. Ik las over voorschoolse educatie, over primair onderwijs en over voortgezet onderwijs. Ik bladerde verder naar pagina 22, in de verwachting daar iets over mbo, hbo en wo te vinden. Maar nee, niks.

Een gemiste kans. Want we hebben enorm veel te bieden. Daarom hebben we de gemeenten in onze regio zelf benaderd. Want met een populatie van ruim 17.000 studenten kunnen we een verschil maken. Onze studenten kunnen samen met Oekraïners de wijk verkennen of een programma opstellen met sport en spel om te ontspannen. Ze kunnen hand- en spandiensten verrichten; denk aan het inrichten van opvanglocaties en het sorteren en vervoeren van spullen. En studenten onderwijsassistenten en pedagogische medewerkers kunnen helpen bij de opvang van kinderen.

Ook onderwijstechnisch is veel mogelijk. Denk aan het aanleren van de Nederlandse taal en korte, vakgerichte trainingen waarmee ze direct aan het werk kunnen. De geschiedenis leert dat we ervan uit mogen gaan dat de Oekraïners lang, zo niet permanent, in Nederland blijven. Het leren van de Nederlandse taal, inburgering en scholing zijn dan ook dingen die we snel en goed moeten regelen. Het mes snijdt daarbij aan twee kanten: wij helpen de vluchtelingen, zij dragen bij aan het oplossen van de krapte op de arbeidsmarkt.

Landelijk is er geen aandacht voor het mbo met betrekking tot de vluchtelingen. Gemeenten hebben er gelukkig wel oog voor. Samen kunnen we veel bereiken. Gemeenten die ons willen inschakelen of met ons willen sparren, kunnen mailen naar oekraine@summacollege.nl. We helpen graag.

Laurent de Vries,
 
College van Bestuur
Summa College

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag