Summa Plus schittert met hartverwarmend initiatief voor vluchtelingen

Gepubliceerd op: 11 maart 2024

Onderwijs

Summa College Ontbijt vluchtelingen studenten Summa Plus nieuws

In een wereld waarin migratie en integratie vaak gepaard gaan met complexe uitdagingen, toont Summa Plus aan hoe een klein gebaar een grote impact kan hebben. Vier keer per week stappen meer dan veertig (alleenstaande) minderjarige asielzoekers in de bus van het asielzoekerscentrum in Oirschot naar Summa Plus op de Blécourtstraat. Niet alleen voor het volgen van onderwijs, maar ook voor een gezamenlijk ontbijt.

Dit schooljaar heeft Summa Plus een schoolontbijt geïntroduceerd voor vluchtelingen van het asielzoekerscentrum in Oirschot. “Ons doel is eenvoudig, maar krachtig: honger stillen, harten verwarmen en geesten verrijken”, zegt Suzanne Wijdeven, mentor en docent Nederlands bij Summa Plus. “We merkten dat ze vanuit de bus, eerst naar de supermarkt gingen om eten te kopen. Hierdoor kwamen ze te laat in de les. Ze hadden honger.” 

Positieve impact

Ze benadrukt de positieve impact die dit initiatief nu al heeft op jongeren met een vluchtelingenstatus die een nieuw thuis proberen te vinden in een voor hen compleet vreemd land. "Door samen aan tafel te zitten, delen de vluchtelingen niet alleen maaltijden, maar ook verhalen en ervaringen. Tegelijkertijd leren ze ook de Nederlandse gebruiken kennen. De jongeren zijn bijvoorbeeld helemaal niet gewend om samen aan tafel van een maaltijd te genieten. Wat voor ons heel normaal is, is voor hen volkomen vreemd. Dit draagt allemaal bij aan het creëren van een inclusieve sfeer waarin iedereen wordt aangemoedigd om zich gehoord en gewaardeerd te voelen. En bijkomend voordeel; we starten met zijn allen op tijd aan de les, mét een gevulde maag”, aldus Wijdeven. 

Cadeautje van de overheid

Samen met haar collega-mentoren Nicole van den Heuvel en Nicole Dubois heeft Suzanne subsidie aangevraagd bij het Jeugdeducatiefonds. Nicole van den Heuvel benadrukt het universele karakter van deze ondersteuning: "Iedere school kan dit doen; de subsidie is bedoeld voor alle kwetsbare groepen in de samenleving. Geen enkel kind hoeft met honger aan de dag te beginnen. Een auto rijdt ook niet zonder brandstof."

Alleen naar Nederland

Het initiatief van Summa Plus is gericht op het welzijn en de gezondheid van de jonge asielzoekers, die vaak te maken hebben met de uitdagingen van volwassen worden, functioneren in een nieuwe samenleving en het verwerken van traumatische ervaringen. "De jongeren, in de leeftijd van 15 tot en met 18 jaar, zijn gevlucht voor een oorlog of een andere onveilige situatie en komen alleen of met familie naar Nederland. En dan zijn ze in Nederland, waar alles anders is. Het zijn nog maar kinderen, dat vergeten we af en toe als samenleving”, aldus Nicole. 

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag