Summa Plus zet 'Wereldgozers' in de spotlights: jongens nemen het stokje over van de meiden!

Gepubliceerd op: 07 februari 2024

Onderwijs

'Wereldgozers' is een maatjesproject waarin jongeren met een vluchtelingenstatus van Summa Plus en Nederlandse studenten van Summa Zorg en Welzijn aan elkaar 'gekoppeld' worden om in twee blokken van acht weken, één keer per week samen te sporten. Een sportieve reis vol vriendschap en culturele uitwisseling. De vluchtelingen duiken samen met een ‘buddy’ in een avontuur waarin sport en sociale integratie hand in hand gaan.

Door samen te bewegen, werken de deelnemers niet alleen aan hun gezondheid, maar leren ze ook elkaar en elkaars cultuur beter kennen.  Een mooie kans voor de studenten met een vluchtelingenstatus om sociaal contact te bevorderen en om een goed beeld te krijgen van de sportmogelijkheden in Eindhoven.

Win-win

Het project ‘Wereldgozers’ is een vervolg op het succesvolle project ‘Wereldmeiden’, wat vorig jaar heeft gedraaid. “Nu zijn de jongens aan de beurt”, aldus Remi Schmidt, docent Nederlands. “Toen we in 2023 door middel van een subsidie de kans kregen om te starten met het project ‘Wereldmeiden’, hoefden we hier niet lang over na te denken. Onze studenten met een vluchtelingenstatus komen uit de ISK schakelklas van de opleiding VOAT van Summa Plus en binnen de opleiding Sociaal Werker van Summa Zorg en Welzijn is veel enthousiasme om als buddy op te treden. Meer win-win kun je niet hebben.”

Problematiek

Uit onderzoek is gebleken dat jongeren met een niet westerse achtergrond de weg naar een sportclub vaak niet vinden. Remi: “Kosten voor een sport, het opgroeien tussen twee culturen en gebrek aan tijd worden vaak genoemd als redenen om niet te sporten. Maar ook een niet passend aanbod, slechte bereikbaarheid en het onvoldoende welkom voelen in de sportvereniging spelen een rol. Bij dat laatste kan een gebrekkige kennis van de Nederlandse taal en sportcultuur een extra drempel zijn voor jongeren met een vluchtelingenachtergrond. Dit project haalt veel van deze belemmeringen weg en gebruikt sport als inburgeringstool.”

Sportcarrousel

Na de voorjaarsvakantie start de groep aan een acht weken durende sportcarrousel. Dit betekent dat de vluchtelingen iedere week kennismaken met verschillende sporten. Na de sportcarrousel kiezen de deelnemers de sport die ze graag nog eens 8 weken met hun buddy willen gaan doen bij een vereniging. “De deelnemers worden op basis van ‘een klik hebben’, op voorkeurssport en reisafstand aan elkaar gekoppeld. Dat is altijd even puzzelen. De tijdelijke lidmaatschappen worden vergoed vanuit het Jeugdfonds Sport & Cultuur. De vluchtelingen die na het project lid willen worden van een sportclub, kunnen blijven sporten en krijgen ook hun lidmaatschap en eventuele sportattributen en -kleding via Stichting leergeld & Volwassenfonds Eindhoven vergoed.

Achtergrond project

Samen sporten kan letterlijk en figuurlijk een eerste stap zijn om in beweging te komen en te integreren. Wereldmeiden en Wereldgozers zijn in het kader van het Actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd van de Rijksoverheid opgezet. Hiermee wil de overheid de talenten van jongeren inzetten om via maatschappelijke projecten bij te dragen aan een sterke en betrokken samenleving. In Eindhoven werken de gemeente Eindhoven, Summa Plus, Summa Zorg en Welzijn en Eindhoven Sport samen om dit maatjesproject mogelijk te maken. 

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag