Summa student naar Olympische Spelen binnen mbo onderwijs

Gepubliceerd op: 20 juli 2023

Onderwijs

Damon van den Berg wil beste vakman van Europa worden op EuroSkills Gdańsk 2023 Eindhoven – Het zijn de Olympische Spelen binnen het mbo onderwijs; Skills Heroes. Een van de ‘topsporters’ is de 20-jarige Damon van den Berg uit Harmelen, student Boulanger op het Summa College. Hij gaat zijn nationale titel begin september verzilveren in Europees goud. “Ik ga voor de winst. Met minder neem ik geen genoegen. Ik droom hier al van sinds mijn vijftiende”, aldus Damon van den Berg.

20230719-PERSBERICHT-Damon van den Berg Skills Heroes

Samen met nog 21 studenten vertegenwoordigt hij Nederland tijdens EuroSkills Gdańsk 2023, de Europese Kampioenschappen voor beroepen. Van dinsdag 5 tot en met zaterdag 9 september neemt hij het binnen Team Netherlands in Polen op tegen studenten uit heel Europa. In Polen strijden begin september zo’n 600 deelnemers uit 32 landen om de beste vakman of -vrouw van Europa te worden in één van de 43 vakrichtingen. De organisatie in Gdańsk verwacht zo’n 100 duizend bezoekers te verwelkomen.

Onderduiken

Hoewel de zomervakantie voor alle studenten van het Summa College is begonnen, zit een reisje naar de Spaanse costa’s er dit jaar voor Damon niet in. “Ik duik als het ware onder, in de bakkerij van het Summa College. Ik werk aan mijn receptuur, om de smaken zo goed mogelijk tot hun recht te laten komen. Ik wil mijn visitekaartje afgeven. De druk is hoog, ik zal in augustus minimaal 280 uur met experts uit het bedrijfsleven en het onderwijs trainen. Maar ik weet waar ik het voor doe”, lacht hij. En dat zijn niet de minste. Zo traint Damon met Meester Boulanger Hiljo Hildebrand en Mark Wils van Summa College Brood en Banket.

Skills Heroes

Damon heeft zich gekwalificeerd via deelname aan Skills Heroes, de Nederlandse vakwedstrijden voor het mbo. Via voorronden en kwalificatiewedstrijden plaatsten hij zich vorig jaar maart voor de landelijke finalewedstrijden in RAI Amsterdam. Hier bewees hij over bijzonder veel talent te beschikken en won hij de gouden medaille.

WorldSkills Netherlands

Nederland kan niet zonder goede vakmensen. Daarom promoot WorldSkills Netherlands met vakwedstrijden het belang van vakmanschap en beroepsonderwijs bij jongeren in Nederland. Dat doet zij door het ontwikkelen en organiseren van diverse evenementen en (v)mbo vakwedstrijden. WorldSkills Netherlands wordt ondersteund door het ministerie van OCW en vele partners uit het beroepsonderwijs en bedrijfsleven. Binnen het label ‘Dit is mbo’ werkt WorldSkills Netherlands voor de promotie van beroepsonderwijs ook samen met de MBO Raad en SBB.

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze