Summa-student verkozen tot vaktalent

Gepubliceerd op: 20 juli 2022

Onderwijs

Jim Schipper, dit jaar afgestudeerd als allround lasser, won de Noordhofprijs 2021.

Summa Techniek - Summa-student verkozen tot vaktalent - Jim Schipper - Noordhofprijs 2021

Jim Schipper, dit jaar bij Summa College afgestudeerd als allround lasser, is bij de Noordhofprijs 2021 uitgeroepen tot junior vaktalent. De jury prijst de 21-jarige lasser om zijn kennis, vaardigheden en passie. “Misschien ga ik nog weleens lesgeven op Summa.”

Een mooi moment tijdens de uitreiking van de Noordhofprijs 2021. De vier genomineerden voor junior vaktalent staan naast elkaar op het podium. De gezichten staan strak, ze luisteren gespannen naar het juryrapport. “Het vak zit bij dit talent in het bloed, hetgeen al op jonge leeftijd zichtbaar werd”, leest juryvoorzitter Jos Smetsers voor. Er verschijnt een glimlach op het gezicht van Jim.

Mateloos interessant vak

“Ja, ik had toen wel het idee dat het over mij ging”, zegt hij. “Toen ik zeven jaar was, ging ik namelijk al mee met mijn vader. Hij gaf destijds lasles op het Summa College.” Hij kreeg het vak dus met de paplepel ingegoten. Jim haalde zijn eerste lasdiploma toen hij op de middelbare school zat. Maar de echte passie kwam pas daarna. Hij ging studeren bij Summa en werken bij Reyimpo in Waalwijk, specialist in opslagtanks en silo's. “Ik ontdekte hoe mateloos interessant lassen is. Het vak is continu in ontwikkeling. Nieuwe materialen, betere machines, robotlassen. Je bent constant bezig om een betere kwaliteit te leveren.”

Uitzonderlijk hoog niveau

Zijn passie voor het vak bleef op school niet onopgemerkt. Reden voor docent Jos Keulen van Summa College om hem aan te melden voor de Noordhofprijs 2021. “Ik heb een motivatie geschreven en een presentatie voor de jury gehouden. Ook heb ik op het werk een filmpje gemaakt.” Hij overtuigde er de jury mee. Die prijst zijn technische kennis en vaardigheden, die ‘volop in ontwikkeling, maar al van uitzonderlijk hoog niveau zijn.’ Ook opvallend vindt de jury dat hij op jonge leeftijd al sturing en ondersteuning geeft aan oudere vakcollega’s.

Een gouden toekomst

Jim is blij met de uitverkiezing. “Het is een mooie eer en erkenning. Ik zie het ook als aanmoediging voor jongeren om in de techniek te gaan. Het is machtig mooi werk en je kunt er een gouden toekomst hebben.” Jim is nog lang niet klaar met leren. Hij wil eerst de opleiding international welding technologist volgen en zich daarna ontwikkelen tot lasengineer. Jim: “Ik wil de kant op van kwaliteitsadviseur, inspecteur en certificeerder. Net als mijn vader gedaan heeft. En ja, wie weet treed ik ook in zijn voetsporen als docent op het Summa College. Dat is zeker een optie.”

Over de Noordhofprijs

De Stichting Bevordering Vakmanschap reikt de Noordhofprijs sinds 1986 jaarlijks uit aan de beste vakman of vrouw in de bouw, metaal, mechatronica en overige vakgebieden in het technisch domein in de Brainportregio (Zuidoost-Brabant).

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag