Summa studentendebat: weet jij al op wie je gaat stemmen?

Gepubliceerd op: 02 november 2023

Events

Hoe vaak krijg je de kans om kritische vragen te stellen aan politici? Restaurant Smmaak was op 1 november gevuld met ruim 60 studenten van verschillende opleidingen, die deelnamen aan het Summa Studentendebat, ter voorbereiding op de komende Tweede Kamerverkiezingen. Twee uur lang gingen ze het gesprek aan over onderwerpen zoals wonen, stagevergoeding en studieschuld.

Summa Studentendebat

Ongelijkheid moeten we aanpakken 

De rode draad door heel het debat was het onderwerp ongelijkheid. Mbo-studenten ervaren steeds vaker dat ze in gelijke gevallen niet gelijk behandeld worden. Genoemde voorbeelden: je mag niet met de introductie meedoen, wordt niet uitgenodigd voor een kijkavond in een studentenhuis en je krijgt geen studentensportkaart. Door deze ongelijkheid hebben mbo-studenten het ook financieel zwaarder. Je moet meer gaan lenen omdat het minimumjeugdloon laag is en de prijzen blijven stijgen. Mbo’ers krijgen ook nog eens minder stagevergoeding dan hbo- of wo-studenten.  

De politici waren het eens dat het klaar moet zijn met die ongelijke behandeling. Ze beloofden dat ze in de Kamer op de agenda zetten om aandacht te besteden aan het aanpakken van huisjesmelkers, meer betaalbare woningen bij te bouwen, de prestatiebeurs en stagevergoedingen voor alle studenten gelijk te trekken en het minimumjeugdloon te verhogen.   

Jouw stem telt 

Aan tafel zaten politici van D66, BBB, CDA, VVD, PvdA/GL, Volt, PvdD en de SP. Heb jij je verdiept in de standpunten van deze partijen en waar zij zich voor inzetten? Of vertrouw je op influencers op TikTok die je vertellen wat jouw mening is? Vergis je niet: jouw stem telt. Door te stemmen op de partij die zich inzet voor de dingen die jij belangrijk vindt, heb je invloed. Door te stemmen bestaat de kans dat er meer betaalbare woningen komen of dat je bij je stagebedrijf ook een mooie vergoeding krijgt. 

Voor én na het debat moesten de deelnemende studenten een poll invullen. Zo wisten veel studenten voor het debat nog niet op wie ze zouden willen stemmen. Aan het einde werd gevraagd of iedereen nog een keer de telefoon erbij wilde pakken, om te kijken of ze van mening waren veranderd. D66 leek bij de deelnemende studenten de grootste favoriet te zijn. 

Tweede Kamerverkiezingen 22 november Weet je nog niet waar alle partijen zich mee bezig houden? Vul dan eens de stemwijzer in. Zo krijg je een beter beeld welke partij jouw stem verdient. 

In de media

Het studentendebat is niet onopgemerkt gebleven. Zo publiceerde Studio 040: Verkiezingsdebat Summa College: ‘Studenten voelen politieke beslissingen het meest'

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag