Summa Zorg besteedt uitgebreid aandacht aan dementie

Gepubliceerd op: 20 juli 2022

Onderwijs

‘Belangrijk dat jongeren nadenken over leven met dementie’

Summa Maatschappij & Gezondheid - Summa Zorg - Summa besteedt uitgebreid aandacht aan dementie

Eén op de vijf mensen in Nederland krijgt dementie. Vroeg of laat wordt iedereen dus met dementie geconfronteerd. Goede zorg en hulp is hard nodig, maar is schaars. Hoogste tijd om daar verandering in te brengen, vinden ze bij Summa Zorg.

De feiten spreken voor zich. Op dit moment leven 280.000 Nederlanders met dementie. De verwachting is dat het aantal mensen dat de diagnose krijgt, de komende twintig jaar verdubbelt.

Directeur Katinka van Garderen van Summa Zorg vindt het dan ook belangrijk dat er meer aandacht komt voor dementie. Niet alleen binnen de zorgopleidingen van de regionale mbo-instelling, maar eigenlijk binnen de gehele organisatie. “Als we weten dat iedereen met deze ziekte geconfronteerd gaat worden, is het logisch om jongeren daar nu al op voor te bereiden”, zegt Van Garderen.

Daarom organiseert de school op 28 januari een eerste masterclass in samenwerking met schrijver en ‘zorgvernieuwer’ Teun Toebes. Teun verzorgt een gastcollege en alle deelnemers ontvangen ter inspiratie zijn boek.

Later volgt een Human Forever Day. ‘Studenten en docenten worden een dag lang ondergedompeld in de wereld van dementie. Dan komen ook mensen met dementie zelf aan het woord. “We willen zo een zaadje planten en hopen dat studenten hierdoor ervaren wat mensen met dementie nog wél kunnen.”

Ogen geopend

Dat Summa College meteen aan Teun Toebes denkt om het thema dementie meer op de kaart te zetten, is niet zo verwonderlijk. Toebes ging op 21-jarige leeftijd in een verpleeghuis wonen. Zijn ervaringen schreef hij op in het boek VerpleegThuis. Het werd een hartenkreet. Van Garderen: “Teun heeft heel mooi beschreven wat hij in die eerste maanden heeft meegemaakt. Daarmee heeft hij ook bij mij een snaar geraakt. Mensen met dementie zijn onderdeel van onze samenleving, dan moeten we ze er ook bij blijven betrekken.”

Schrikbeeld

Toebes is blij dat hij de kans krijgt om zijn verhaal te delen: “Ik vind het belangrijk dat jongeren nadenken over hoe het is om met dementie te leven. De huidige opinie is: dementie is een schrikbeeld. We willen het eigenlijk niet zien. Terwijl ik denk dat het zeker mogelijk is om ook met deze ziekte een betekenisvol leven te hebben.”

“Hoe? Daar kan onze generatie goed over meedenken, zij zijn de toekomst”, zegt Toebes. “Ik wil er graag aan bijdragen dat mensen met dementie als gelijkwaardig worden gezien en ik vind het fantastisch dat een onderwijsinstelling als Summa College hier aandacht voor heeft.” Tijdens de Human Forever Day komen dus niet alleen studenten en experts aan het woord, maar ook mensen met dementie zelf. ‘We moeten niet over hen praten, maar juist mét hen. Alleen zo kom je tot een inclusievere samenleving.”

Vooroordelen

Dat is ook de ervaring van de 19-jarige Summa-studente Lisa Wijlaars. Ze heeft tijdens een stage in een verpleeghuis zelf al ervaren hoe waardevol werken met mensen met dementie kan zijn. Door die ervaring merkte ze ook op dat er nog wel wat werk aan de winkel is. “Er zijn veel vooroordelen over dementie en over werken met mensen met dementie. Dat merk ik ook onder leeftijdsgenoten. Die denken dat dit werk saai en niet uitdagend is.” Daar blijkt volgens haar niets van waar. “Geen dag is hetzelfde.”

Continu aandacht

De aandacht voor dementie stopt niet na deze dag. ‘Het moet een thema worden dat continu aandacht krijgt binnen het onderwijsprogramma’, aldus Van Garderen. Zo staat er een theaterbezoek op het programma. ‘We gaan naar de première van de voorstelling van Teun in het Beatrixtheater in Utrecht. Daarnaast gaan we gastcolleges organiseren, Teun Toebes komt nog enkele malen terug en zijn we in gesprek met Alzheimer Nederland om te kijken hoe we onze samenwerking kunnen versterken. Ook nodigen we regelmatig mensen met dementie uit op school om samen met de jongeren activiteiten te ondernemen.’”

Lisa Wijlaars steunt met hart en ziel het initiatief van haar opleiding om (veel) meer aandacht aan dementie te besteden. “Het werk is waardevol”, zegt ze. “Ik haal er heel veel voldoening uit. Het is mooi om te zien dat je mensen die een onrustige dag hebben weer de rust kunt laten vinden. Ik hoop dat meer jongeren dat de komende tijd gaan ervaren. Want we kunnen nog wel wat nieuwe verpleegkundigen gebruiken!’ 

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze