Thijs liep stage in het buitenland met de Erasmus+ beurs

Gepubliceerd op: 05 juni 2024

Onderwijs

Stage lopen in het buitenland. De studenten die het doen zijn zo enthousiast! Ze zeggen vaak: “Waarom doen niet veel meer studenten dit?” Goede vraag! Komt het doordat ze niet weten dat het mag? Of kennen ze geen klasgenoten die geweest zijn of gaan? Het leek ons een leuk idee om af en toe een interview te plaatsen over een student met een buitenlandse stage-ervaring. Hopelijk word jij dan net zo enthousiast.

Summa College buitenlandstage international school Thijs n

Hoe heet je, hoe oud ben je en welke opleiding doe je bij het Summa? 

Mijn naam is Thijs van Boekhold ik ben 18 jaar oud en doe nu de opleiding Onderwijsassistent aan het Summa College.

Wanneer en door wie kwam je op het idee om naar het buitenland te gaan?

Al in het eerste jaar van mijn opleiding kreeg ik te horen dat stagelopen in het buitenland een optie is in het derde leerjaar van de opleiding als je 18 jaar of ouder bent. Toen ik dit te horen kreeg wist ik eigenlijk al meteen dat dat iets was wat ik graag wilde gaan doen. 

Was het gemakkelijk om alles te regelen? 

Als je naar het buitenland gaat kies je voor het keuzedeel internationaal II. Tijdens dit keuzedeel ga je in je tweede jaar van je opleiding een halfjaar lang voorbereiden op je stage in het buitenland. Dit betekent dus een land uitzoeken, stageplek vinden, onderdak en belangrijke papieren voor de stage en Erasmus+ beurs in orde maken. Je krijgt hier dus best wel veel de tijd voor als je al op school bent. Ook word je goed begeleid door de docenten mocht je ergens niet uitkomen. 

Ben je alleen gegaan of met anderen?

Ik ben zelf met 2 andere studenten naar het buitenland gegaan, vanuit het Summa word je verplicht met minimaal 1 andere student te gaan. Maar ik raad aan om met minimaal 2 te gaan omdat het met z’n tweeën best wel intensief kan zijn. 

Waar ben je heen geweest en wanneer?

Met deze 2 andere studenten ben ik naar Valencia geweest,  hier hebben wij van 2 september tot 22 december 2023 de tijd van ons leven gehad. We woonden met z’n drieën in hetzelfde appartement en gingen naar dezelfde stageschool. 

Kun je kort (studenten lezen niet zo graag ;-)) vertellen bij welk stagebedrijf je was en wat je taken waren?

Voor ons was dat de Shackleton International School. Op deze school werd er echt al best wel veel van ons verwacht, we kregen al snel veel taken. Deze taken waren bijvoorbeeld leerlingen 1-op-1 begeleiden, lessen voorbereiden, groepjes lesgeven, de hele klas lesgeven maar ook surveilleren. 

Wat was er echt anders dan in Nederland?

Tijdens mijn tijd in Valencia merkte ik natuurlijk een heleboel verschillen op tussen Nederland en Spanje. Zo waren de kinderen op stage van 9:00 tot 16:30 uur sowieso op school en was er een pauze van ruim 1 uur en 45 minuten. Verder was het buiten stage natuurlijk ook heel anders, ik leefde natuurlijk op mezelf, het was veel warmer, er werd een andere taal gesproken en ik moest een heleboel zelf regelen, bijvoorbeeld het huren van een fiets. 

Hoe vond je het om zo lang van (t)huis weg te zijn? 

Ik was zelf een kleine vier maanden van huis weg, dit was in het begin natuurlijk wel even wennen maar ik vond het al snel heel erg fijn. Op jezelf wonen brengt een heleboel verantwoordelijkheid met zich mee maar ook een heleboel rust. Omdat je alles kan doen wat je zelf wilt en er niemand is die je vertelt wat je moet doen (behalve dan je huisgenoten ;-)). Hoe dichter we bij het einde kwamen hoe meer ook wel het gevoel kwam dat het ook wel weer fijn is om thuis te zijn. Maar voor mij leidde dit nooit tot echte heimwee.

Waar denk je nog steeds aan terug, wat heeft de meeste indruk op je gemaakt?

Veel denk ik nog terug aan de weekenden waar we uitgingen met z’n drieën, maar ook aan de kerstborrel op stage die erg gezellig was en eindigde in een club. Dus het uitgaan was natuurlijk leuk maar ook de hele ervaring om op jezelf te wonen, geen school te hebben alleen maar stage, een hele stad ontdekken en het heerlijke weer maakte het voor mij wel echt iets om nooit te vergeten.

Zou je een buitenlandstage aanraden aan andere studenten?

Al met al zou ik zeker aanraden om naar het buitenland te gaan, het is een geweldige ervaring en unieke kans en geloof mij maar, je gaat er geen spijt van krijgen!

Heb je nog tips?

Mijn tips zouden zijn, leer de taal een beetje voordat je vertrekt, ga met z’n drieën, deel je locatie als je uitgaat!

Thijs, dankjewel voor het delen van je ervaringen. En top dat je het zo leuk hebt gehad.

Wil je ook stagelopen in het buitenland? Dat kan met de Erasmus+ beurs. Vraag je docent naar de mogelijkheden.

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzecoaches. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag