Tijs rondde zijn studie af in anderhalf jaar

Gepubliceerd op: 20 april 2023

Onderwijs

Achttien jaar is Tijs Beek, en nu al in het bezit van een mbo-diploma. Een studie waar normaal vier jaar voor staat, rondde hij af in anderhalf jaar. Bij Summa ICT spreken we de ambitieuze student en zijn trotse oud-mentor Joan van Duren. “Hij mag altijd blijven aankloppen.”

Summa ICT Software developer Tijs  diploma in 1,5 jaar nieuws

Programmeren was al jaren zijn hobby, de studie Software Developer was hem dan ook op het lijf geschreven. “Ik schreef al in meerdere programmeertalen voor ik bij Summa begon. En ik maakte geinige dingetjes zoals galgje, een zoekprogramma en aanpassingen op bestaande software. Via tutorials kwam ik steeds verder en voor je weet maak je praktische toepassingen.”

Versnellen wanneer mogelijk

Ooit begon hij op de havo, via de mavo en vmbo-kader kwam Tijs vervolgens terecht op het mbo. “Ik hou ervan om dingen in mijn eigen tempo te doen. Voorheen heb ik wel eens stress ervaren. Ik werd er niet gelukkig van. Door dit minder gangbare pad heb ik uiteindelijk meer rust en vrijheid voor mezelf gecreëerd. Ruimte om te denken, geen druk. Dat helpt mij.”

Persoonlijke leerroute

Bij het Summa College ontdekte Tijs dat er veel ruimte is voor de persoonlijke leerroute. Niet alleen betekent dat versnellen wanneer het kan, het betekent ook dat een deel van de studie zelf opgebouwd kan worden door allerlei inpasbare modules. “Ik heb een hele fijne tijd gehad op het mbo. Het ging heel rap, maar ik werd voortdurend uitgedaagd. Op school heb ik onder meer een kassa gemaakt, op mijn stage heb ik gewerkt aan een interne tool. Het motiveert als je wordt aangesproken op je eigen niveau. Ondertussen heb ik mijn kennis in Java uitgebreid. Daar ligt mijn echte passie.” 

De teugels in handen

In maart ontving Tijs zijn diploma. Hij heeft deze maanden een relevante bijbaan en begint na de zomer aan een ICT-opleiding op het hbo. “Daar ga ik eens rustig rondkijken”, zegt hij. “Al denk ik er wel aan om meerdere semesters in één periode te doen. Zijn mentor Joan van Duren moet lachen. “Ik denk dat je er daar ook doorheen vliegt, maar neem gerust je tijd. En kijk welke specifieke opleiding je nu echt wilt doen, want er zijn binnen ICT meerdere keuzes.” Joan is trots als een pauw. “Ik zie niet vaak dat iemand die bovengemiddeld presteert, zo goed en welbewust zijn kansen grijpt. Met een duidelijke focus, unieke conceptuele vaardigheden en gezonde portie eigenzinnigheid: hij weet wat hij wil en gaat direct de diepte in. Als docent heb ik veel geleerd. Hoe je studenten de ruimte kunt geven door ze te vertrouwen, los te laten en uiteraard goed te blijven monitoren. Tijs nam de teugels in handen en heeft ze altijd stevig vastgehouden. En ondertussen groeiden ook andere skills. Hij nam bijvoorbeeld enkele klasgenoten onder zijn vleugels. Een educatieve minor zou hem goed passen. Bij ons mag hij altijd stage komen lopen.”

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag