Timo is al ondernemer in de ICT

Gepubliceerd op: 06 maart 2024

Onderwijs

Hij heeft zijn diploma nog niet eens officieel ontvangen, maar heeft al wel zijn eerste stappen gezet als ondernemer – de eerste facturen zijn inmiddels de deur uit.

Summa College Timo Uit Best software developer nieuws

Timo Cuijpers (19) is zo goed als klaar met zijn opleiding Software Developer bij Summa ICT, hij hoeft nog maar één examen af te ronden. Hij legde het pad naar de eindstreep niet zonder hobbels af. “Belangrijk is, dat je op tijd inziet wat ertoe doet op die weg naar dat felbegeerde diploma.” Een gesprek met Timo, eigen baas bij het it-bedrijf Uit Best.

Een studie op maat

“Mijn vader heeft een eigen ICT-bedrijf”, begint hij. “Het is mij dus een beetje met de paplepel ingegoten, de fascinatie voor die sector. Ik begon na een stage bij mijn vader goed voorbereid aan de Summa-opleiding Expert IT, maar ik merkte dat ik steeds nieuwsgieriger werd naar programmeren. In overleg met docenten kon ik binnen mijn eerste studiejaar overstappen naar Software Developer. Daar zat ik wel op mijn plek. Wie had dat gedacht, want vooraf dacht ik dat het te ingewikkeld en niet erg interessant zou zijn. Het is vrij uniek dat men mij liet overstappen na driekwart jaar. Wat goed dat dit bij het Summa College mogelijk is.”

Timo kwam terecht in de differentiatieklas, met versnellers en vertragers; allemaal studenten die zich op hun eigen tempo met dezelfde passie bezighouden. “Ik liep door mijn overstap natuurlijk wat achter, dus deze werkwijze paste precies. Alles draait er om zelfstandigheid en zelfontplooiing. Het oorspronkelijke plan was om de gemiste lesstof van het reguliere traject in te halen maar de differentiatieklas bood me een kans om op mijn eigen tempo te leren en om mijn studie naar eigen inzicht in te vullen. Deze flexibiliteit en de begeleiding van coachende docenten waren essentieel voor mijn groei en ontwikkeling. Ik bloeide op.”

Op tijd het licht gezien

Voor andere studenten werkt het reguliere traject beter. Meer houvast, meer begeleiding, meer sturing. Ook dat is helemaal prima. “Ik werd losgelaten”, vertelt Timo. En hoe mooi dat ook kan zijn, toch ging het bijna even fout. “Ik zocht grenzen op. Kleine dingetjes, zoals roken op het terrein, stoeien en te veel pauzes houden. Het gebeurde te vaak. Het zat gewoon niet goed met mijn mentaliteit en motivatie. Ik werd aan mijn mouw getrokken. Ik liep op dun ijs, heb mezelf teveel laten meeslepen met onwenselijk gedrag. Wat wilde ik nou met mijn studie? Welke mindset hoort daarbij? Tijd voor zelfreflectie, dit was een wake-up call. Ik heb de extra kans ter harte genomen en de knop opgedraaid.” Timo heeft het over een studieroute met ups en downs. Hoe het ook zij, hij staat uiteindelijk wel met een diploma in zijn handen. Én met een eigen it-onderneming.

Ondernemerschap

Timo liep de afgelopen maanden stage bij softwarebedrijf WEAP in Gemert. Hij werkte er heel zelfstandig samen met zijn vriend Jelle, ook van Summa ICT. “We hadden weinig begeleiding nodig, die werkwijze waren we al gewend vanuit de differentiatieklas. Bij WEAP hebben we een documentatie-applicatie ontwikkeld die ook echt gebruikt gaat worden, met codes waar we trots op zijn. Op basis van trial-and-error is er iets ontstaan waar we met een goed gevoel op terugkijken. We hebben er veel van geleerd. We hadden er graag een contract gekregen na de stage, maar die ruimte was er op dit moment niet binnen het bedrijf. Bij mij ontstond op een gegeven moment het plan om voor mezelf te beginnen, in een ruimte in het kantoor van mijn vader. Jelle kan ik als freelancer inhuren, een hele fijne constructie. Ik ben met Uit Best gestart op 1 januari 2024. Ik ontwerp en bouw applicaties en websites. Het bevalt enorm goed. De eerste twee facturen zijn de deur uit en ik ben nu samen met Jelle bezig met een enorme webapplicatie. Het netwerk van mijn vader heeft ons ontzettend geholpen om het bedrijf van de grond te krijgen en nieuwe klanten aan te trekken.”

Voorbereid op het leven

In de toekomst zou Timo best wel eens iets terug willen doen voor het Summa College, zoals stagiaires begeleiden. “Ik heb zelf veel geleerd tijdens mijn stage en in de periode daarvoor op de Sterrenlaan in Eindhoven. En dan denk ik met name aan de soft skills. Leren programmeren is erg belangrijk, maar ik heb me vooral voor kunnen bereiden op het professionele leven. Groeien als professional, volwassen worden. En daar ben ik de school en mijn stagebedrijf dankbaar voor. De bijna afgelopen periode heeft een onuitwisbare indruk op mij achtergelaten.”

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag