Toffe kans om op Roadburn te staan

Gepubliceerd op: 12 april 2023

Onderwijs

Summa Artiest Sian Syed Alkahest Roadburn nieuws

Okay, een beetje eng vindt Deurnenaar Sian Syed (21) het wel. “Ik heb wel vaker opgetreden”, zegt de bassist. “Maar op zo’n groot, fameus evenement als Roadburn Festival in Tilburg? Dat wordt een compleet nieuwe ervaring voor mij.” 

Tegelijk is hij ook trots. Op het Roadburn Festival (20 – 23 april) in Tilburg speelt de crème de la crème van de ‘zwaardere muziek’, zoals de organisatie het zelf noemt. Door een unieke formule trekt het evenement vele duizenden metalliefhebbers uit Europa: bands spelen eenmalige sets. En muzikanten treden in gelegenheidsformaties op. Onder die laatste categorie valt de formatie Alkahest, gevormd door bassist Sian Syed en vier medestudenten van de Eindhovense Metal Factory. Supertof “Het is heel tof dat ik de kans krijg op zo’n groot festival op te treden”, zegt de Deurnenaar. “De voorbereiding was al een ervaring op zich.” Docent Kevin Quilligan van de Metal Factory, de enige metal-opleiding ter wereld, glundert. “Sian heeft zijn plaats he-le-maal verdiend”, zegt hij. Studenten moesten solliciteren voor een plekje in de band Akahest. Tientallen mannen en vrouwen waren geïnteresseerd in deelname aan de gelegenheidsformatie.

Uiteindelijk bleken naast bassist Syed ook medestudenten Abe Stadhouders (16, drums) uit Breda, Martin Jaramillo (22, gitaar) uit Eindhoven, Cheyenne Reudenbach (22, vocalen) uit Duitsland en Konstantin Richter (24, gitaar) uit Duitsland de beste papieren te hebben voor deelname aan de band. De afgelopen maanden werkten ze intensief onder leiding van artistiekbegeleider Michel Nienhuis aan een set van zogeheten atmosferische death metal.

Snelkookpan

“We hebben in het totaal zes nummers geschreven”, zegt de bassist. “Samen. Dat was een bijzondere ervaring, waardoor Alkahest echt een gezamenlijke prestatie is.” Docent Kevin Quilligan wijst erop dat de afgelopen maanden door Sian en zijn maten hard is gewerkt aan de set van drie kwartier. “Zie het als een snelkookpan: er moest héél veel gebeuren. Van het op elkaar ingespeeld raken, via het zelf muziek schrijven en arrangeren tot het samen harmonieus uitvoeren. Dat is een hele klus.” 

Een beetje eng vindt Sian Syed het optreden op Roadburn wel. “Ik heb in het verleden natuurlijk op podia gestaan. Maar zo’n groot festival. Nee, nog niet. In The Hall of Fame, waar wij optreden, passen makkelijk vijfhonderd mensen.” Hij tovert een glimlach op zijn gezicht. “Het leuke is dat het publiek ook niet weet wat het kan verwachten.”

Maar tegelijk haalt hij ook veel energie uit het project. “We hebben de afgelopen tijd zo intensief aan dit project gewerkt, ik heb zoveel geleerd. Dat had ik eigenlijk niet willen missen.” Niet voor niets staat familie op 22 april in het publiek. “Ik wil dit bijzondere moment graag met ze delen.”

Het optreden van Alkahest is op 22 april 2023 vanaf 15.00 uur in zaal Hall of Fame, Burgemeester Brokxlaan 6 in Tilburg.

 

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag