‘Uit liefde voor het vak’

Gepubliceerd op: 20 juli 2022

Onderwijs

Niels van Dalen (33) is docent en coördinator bij Summa Wonen & Design.

Summa Wonen & Design - Uit liefde voor het vak - Niels van Dalen

Schrijnwerker Niels van Dalen (33) is docent en coördinator bij Summa Wonen & Design in Veldhoven. Een mooi meubelstuk, een aansprekend interieur en enthousiaste studenten maken hem blij. 

Krijg je deze vraag ook wel eens, op een verjaardag of tijdens een andere feestje? ‘Wat trekt je aan interieurbouw of het maken van meubels?’

Ik reageer dan: de liefde voor het ambacht, het scheppen van iets moois, het creatief proces; met traditionele én hypermoderne technieken. Maar ook de voorbereiding, zoals de gesprekken met de opdrachtgever en de uitwerking van de klus. En natuurlijk het eindproduct. Daar geniet ik allemaal van. Herkenbaar?

Ik moet een jaar of elf zijn geweest. Ik zat op de basisschool, ergens op het Limburgse platteland. En kreeg – net als alle kinderen van die leeftijd - een toch wel pittige vraag: welke vervolgopleiding wil je doen?

Lastig. Mijn gedachten schoten alle kanten op. Maar toen ik met mijn ouders de ambachtelijke houtopleiding aan het Instituut Sint Jansberg in Maaseik (net over de grens in Belgisch-Limburg) bezocht, was ik verkocht. En ik was niet de enige. Een groot deel van de school wordt nog steeds bevolkt door Hollanders – zoals wij daar genoemd worden - die voor een ambachtelijke opleiding gaan.

Ik had de tijd van mijn leven. Ik leerde het ambachtelijke vak en koos de specialisatie Bijzondere schrijnwerker. Na zeven jaar Maaseik was ik klaar. Maar voor mijn gevoel nog niet gereed om de arbeidsmarkt op te gaan. Want ik wil graag andere mensen helpen, kennis overdragen. Dus deed ik de lerarenopleiding bij Fontys in Eindhoven.

Maar hoeveel recht van spreken heb ik, als docent, als ik nooit in het vak heb gewerkt? Dus ging ik na het behalen van mijn hbo-diploma aan de slag bij interieurbouwer Gielissen in Helmond. Het was een fijne tijd, met fijne collega’s.

Alweer zeven jaar geleden kwam ik bij Summa Wonen en Design in Veldhoven terecht. Ik ging eerst aan de slag als docent meubelmaker / interieurbouw, om enige tijd geleden de rol van coördinator bij Summa Wonen & Design op me te nemen.

Het is een werkelijk mooie omgeving waar het ambachtelijke, eeuwenoude vak en hedendaagse high tech hand in hand gaan. Daarover vertel ik de volgende keer graag meer.

Niels van Dalen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag