Victoria heeft nu meer zelfvertrouwen

Gepubliceerd op: 21 december 2023

Onderwijs

“Later advocaat worden, dat klinkt toch chique?” Tenminste, dat was wat Victoria dacht. Haar oom was advocaat en ze wist zeker dat ze dat ook wilde worden. Na het volgen van een dubbelprofiel op de havo, besloot Victoria om niet door te stromen naar het vwo of hbo, maar naar het mbo. “Ik kan wel goed leren, maar ik leer juist beter door te doen. Een groot deel van de opleiding tot advocaat bestaat uit het lezen van teksten. Daar maak je mij echt niet blij mee.”

Testimonial Victoria van havo naar mbo

Van havo naar mbo

Toen Victoria op de middelbare school zat, ging ze mee op studiereis naar Rome. Ze was verbaasd door al het moois wat ze in de etalages zag. “De studiereis was hét moment dat ik voor het eerst dacht aan mode en fashion,” vertelt Victoria. “ArtEZ University of the Arts in Arnhem, de meest bekende kunstacademie, was voor mij de meest voor de hand liggende school. Maar ik voelde me er niet thuis. De sfeer sprak mij niet aan en iedereen was heel competitief. De lat lag heel hoog en ook de toelating was streng. Het mbo voelde veiliger en het Summa College ligt dichter bij huis. Daardoor hoefde ik nog niet op kamers te gaan.” 

Snel kiezen

“Mijn voorkeur ging eerst uit naar de opleiding Fashion Designer. Doordat ik laat was met mijn aanmelding, zat de opleiding vol en heb ik mij aangemeld bij de opleiding Fashion Tailor. Het had zo moeten zijn. Als ik bij Fashion Designer was toegelaten, dan had ik nooit leren kleermaken. Daar voel ik mij sterk door in de markt. Ik kan het bedenken én maken.” 

Zelfvertrouwen 

“Het meest trots ben ik op mijn eigen ontworpen en gemaakte blousejurk van denim. Ik heb alles zelf gedaan. Van merkonderzoek en het maken van een moodboard, tot het ontwerpen en maken van de jurk. Mijn moeder draagt mijn ontwerp met trots. Dat vind ik het meest leuke aan deze opleiding. Wat ik hierna wil doen? Ik zou nog de Meesteropleiding Coupeur willen volgen. Dan ben ik er ook klaar voor omdat ik bij Fashion Tailor de basis heb geleerd en meer zelfvertrouwen heb.” 

Wil je ook de stap van havo naar mbo zetten? 

Zelfs met een havo-diploma kan een mbo-opleiding, net zoals bij Victoria, beter bij je passen. Hulp bij studiekeuze staat voor je klaar om samen met jou te kijken wat je opties zijn. Op woensdag en vrijdag van 10:00 tot 16:00 uur kun je zonder afspraak binnenlopen op Sterrenlaan 10 in Eindhoven. 

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag