Van papier naar 3D-tekeningen: maak kennis met Skills Hero Joris Stassen

Gepubliceerd op: 01 december 2023

Events

Joris neemt ons mee in zijn Skills Heroes avontuur. Hij vertelt over waar zijn passie voor CAD-tekenen vandaan komt, hoe de carnavalsvereniging hier dankbaar gebruik van maakt en hoe hij zich voorbereidt op de kwalificatiewedstrijd. Natuurlijk laat hij niet meteen al zijn kaarten zien.

Maak kennis met Skills Hero Joris Stassen

Onze Summa Heroes maken zich allemaal klaar voor hun eigen kwalificatiewedstrijd. Komen ze door deze ronde heen? Dan gaan ze door naar de zenuwslopende Skills The Finals op 21 en 22 maart 2024. Dus het is een spannende tijd, ook voor Joris Stassen. Hij hoorde op school voor het eerst over Skills Heroes en het leek hem leuk om mee te doen. Vandaag mag hij tijdens de kwalificatiewedstrijd laten zien wat hij in huis heeft. Zijn skill, dat is CAD-tekenen (technisch tekenen). 

Joris aan het woord  

“Hoi, ik ben Joris Stassen, 18 jaar oud en woon in Ospel. Ik studeer Technicus Engineering op het Summa College. Dit is een mbo-niveau 4 opleiding. Nu zit ik in leerjaar 3 in de richting Mechatronica.  

Passie voor techniek 

Vanaf dat ik mij kan herinneren heeft techniek mij aangesproken. Mijn vader is een engineer en wij klussen graag thuis, daar is het voor mij begonnen. Vanaf het moment dat ik begon met tekenen, wist ik dat dit mij lag. Ook het schetsen en tekenen van praktische dingen vond ik altijd al leuk. Op de mavo koos ik voor een richting in de technologie. Hier kreeg ik de mogelijkheid om met het programma SketchUp projecten te maken. Sinds ik op het mbo zit heb ik lessen gehad in CAD-tekenen met SolidWorks. Waar ik eerst veel op papier tekende, vind ik het nu leuk om door middel van CAD-tekenen 3D en 2D onderdelen te tekenen. 

Plezier in tekenen 

Doordat ik veel plezier beleef aan het tekenen met CAD, vind ik het ook leuk om thuis verder te werken aan schoolopdrachten of deze aan mijn vader te laten zien. Hierdoor krijg ik veel handige tips om iets extra's te ontwerpen of te veranderen. Daarnaast krijg ik op school les over hoe functies in SolidWorks werken. Ik vind het vooral leuk om mijn eigen projecten eerst op papier uit te tekenen en vanuit daar te beginnen. 

Wat ik de uitdaging vind en wat dus ook het leuke is, is om een onderdeel zo te tekenen dat ik het gemakkelijk kan veranderen. Hierdoor kun je snel veranderingen in maten toepassen zonder dat de verhouding vervalt. 

Meedoen met Skills Heroes 

In de gangen van school zag ik posters hangen van een skills wedstrijd. Toen Tjeerd Collette (mijn begeleider en docent bij Summa Engineering) vertelde over de wedstrijd, was ik zelf niet op school. Ik kreeg het te horen van een klasgenoot en wij vonden het een leuk idee om met de kwalificatieronde op school mee te doen. Toen ik de week erop hoorde dat ik door was, wist ik niet helemaal wat ik moest verwachten. Het leek mij wel leuk om zo ver mogelijk te komen, nieuwe mensen te leren kennen en verdere ervaring op te doen. 

Vertrouwen op wat je kunt 

Ik bereid mezelf voor op de kwalificatieronde van Skills Heroes door te blijven doen wat ik op dit moment doe. Praktisch denken en vanuit daar ontwerpen. Gelukkig krijg ik van mijn stagebedrijf de mogelijkheid om hier ook genoeg mee te blijven oefenen. Ook heb ik regelmatig afspraken met mijn begeleidend docent die mij meer leert over het tekenen met CAD. 

Meer ervaring opdoen 

Binnen het CAD-tekenen zou ik vooral mijn technisch inzicht willen verbreden. Door meer ervaring op te doen, wil ik beter leren assembleren en produceren om vervolgens steeds uitdagendere onderdelen te ontwerpen. 

Carnavalswagen bouwen 

Naast mijn eigen projecten en die van school of stage zit ik ook in een carnavalsgroep waarmee ik een carnavalswagen bouw. Ook hier pas ik het CAD-tekenen toe. Het is niet dat ik de hele wagen uitteken in CAD, maar wel de onderdelen voor mechanische bewegingen. Hierdoor weet ik hoeveel kracht erop staat en welke verschillende bewegingen ik kan maken en aandrijven. Vanuit daar maak ik dan onderdelen die ik kan laseren tijdens mijn bijbaan in het weekend. 

Voor nu kijk ik vooral uit naar de kwalificatiewedstrijd en hoop ik dat ik ook de finale ga halen! 

 

De uitslag is bekend en Joris is door! We feliciteren Joris met het behalen van een goed resultaat. Houd ons Instagram-kanaal in de gaten om de reis van onze Skills Heroes te volgen.

 

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze