school

Verminder stress met deze planningstips

Gepubliceerd op: 03 april 2024

Life

Er is meer in het leven dan studeren. Wekelijks publiceren we een artikel met informatie die op of buiten school belangrijk voor je kan zijn. Dit keer: niemand heeft zin in stress van z'n studie! Met deze tips krijg jij alles onder controle.

Summa College Life stress en planning 2024 nieuws

Het schooljaar zit er alweer bijna op, we zitten in de laatste maanden. De ervaring leert dat er dan bij de meeste studenten wat stress ontstaat. ‘Oh nee, ik heb nog maar drie maanden en ik moet nog zoveel doen. Had ik maar wat meer gedaan.’ Herkenbaar? 

Het is gewoon zo dat niet alle studenten hun huiswerk meteen in de les kunnen en mogen maken. En niet alle studenten maken het als ze dat wel mogen. Vaak is de verleiding groot om even wat andere dingen te doen of op je mobiele telefoon te gaan scrollen. Op dat moment denk je vaak ‘och dat haal ik nog wel in’. Lekker kletsen met klasgenoten of Netflixen is veel leuker. 

Helaas merken we, merk ik, dat in deze laatste periode zowel eerste- als derdejaarsstudenten toch wat in paniek raken. ‘Mevrouw, kunt u mij helpen met plannen? Mevrouw, ik moet nog zoveel doen.’ Die vraag komt meestal via de mentor bij mij en natuurlijk wil ik helpen of adviseren. 

Vaak is het al genoeg om samen met een student even te gaan zitten, Canvas te openen en simpelweg een lijstje te laten maken met wat er nog gedaan moet worden. En vaak valt het dan best wel mee. Die student (meestal een derdejaarsstudent) loopt dan opgelucht naar buiten. 

Helaas geldt dat niet voor alle studenten. Soms loop je zo ver achter en mis je al zo veel studiepunten, dat even een lijstje maken niet helpt. Ook die studenten probeer ik uiteraard te helpen. Hoe dan zul je je afvragen? Hieronder mijn gratis tips.

  • Maak via Outlook MS planner aan (check YouTube voor een uitlegvideo die jij oké vindt), dat is heel gemakkelijk en je kunt dan alles wat je nog moet doen in één oogopslag zien. Dat geeft rust, dan hoef je het niet allemaal te onthouden. Een agenda kan natuurlijk ook of een things to do blok. Zorg dat je overzicht krijgt. 
  • Als je uiteindelijk ergens aan begint, maak het dan in één keer af. Als je dat niet doet en je wacht een paar dagen met eraan verder werken, moet je je weer helemaal verdiepen in wat je al wel of niet gedaan hebt. 
  • Maak een realistische planning wanneer je wat wilt gaan doen. Neem hierin je werk, sport en andere afspraken mee. Als je een leuke date hebt, heb je geen tijd om huiswerk te maken.
  • Streep dingen door die je af hebt in je agenda of haal ze van je lijstje af. Dat voelt zo goed! Ook in MS Planner kun je dingen afvinken. Als je ziet dat wat je moet doen minder wordt, geeft dat een goed gevoel.
  • Communiceer met docenten, laat ze weten wanneer je een deadline niet haalt. Misschien krijg je uitstel (als je geluk hebt). Als je ze niets laat weten en je gewoon niets inlevert, is er minder begrip. Logisch toch? 

Hopelijk heb je wat aan deze eerste hulp bij dikke stress. Uit ervaring weet ik dat een lijstje maken, waar je echt alles opschrijft wat je moet doen, de beste eerste hulp is. Succes!

 

 


Summa College Life Judith klein

Dit artikel is geschreven door

Judith Smits
Onderwijsassistent, Summa College

Wil je mij mailen? Dat kan via content@summacollege.nl

 


Wil je meer van dit soort verhalen? Volg Summa op Insta of bekijk de Life pagina.

 

 

 

 

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze